Президент підписав закон. Що робити далі?

Пропонуємо Вашій увазі експертні думки та поради щодо того, як можна буде протидіяти ухваленому вчора та уже підписаному президентом закону "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і ...

16 січня

Громадський Простір

Пропонуємо Вашій увазі експертні думки та поради щодо того, як можна буде протидіяти ухваленому вчора та уже підписаному президентом закону “Про внесення змін до закону України “Про судоустрій і статус суддів” та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян”.

Експерти зазначають, що мотивація таких законів – це страх президента та його найближчого оточення, які загнали себе у глухий кут. Ці закони – це невротична реакція влади на те, що відбувалось та відбувається на майданах, оскільки вона не має інших способів зупинити мирний протест та не знає, як зберегти владу, навіть маючи величезний адмінресурс у своїх руках.

Бойкот закону
Правозахисні організації розцінили прийняття таких законів, як оголошення війни громадянському суспільству України, та заявили, що здаватись не збираються.

Сьогодні правозахисники індивідуально звернулися до кожного із 450 народних депутатів із запитанням, чи голосували вони підняттям руки за цей закон. Також буде створено веб-ресурс, на якому по кожному із народних депутатів буде засвідчено, яку відповідь кожен дав на інформаційне звернення та що було сказано у пресі. Інформація буде доступною в найближчий час.

Продовження мирних майданів. Уникнення провокацій
Йосип Зісельс:Ухвалення таких законів – це, можливо, нова провокація з метою вивести суспільство з положення рівноваги, щоб воно зреагувало силовими засобами – штурм чи Верховної ради чи Адміністрації президента, – і тоді вони знають що робити. Вони нас два місяці штовхають на це різними шляхами…“.

Ми самі вирішуємо за себе – що ми робимо в цій ситуації. Я думаю, що я хочу продовжувати те, що є зараз в Україні – майдани… аж до тої межі, коли ми подолаємо ту владу мирним шляхом. До всеукраїнської кампанії громадянської непокори“.

Правозахист та правонапад
Олександра Матвійчук: “З 30 листопада 2013 року ми створили “Євромайдан SOS“. Це самоорганізована група волонтерів, юристів, журналістів, різних людей… Ми націлені зараз переформатувати роботу “Євромайдан SOS”, щоби в разі вступу в силу цього закону ми були в змозі, принаймні зробили все можливе, для того, щоби захистити активних громадян від переслідувань за політичними мотивами…“.

Правозахисні організації будуть продовжувати тут і зараз здійснювати основну свою функцію – правозахист, а також правонапад, для того, щоб зробити цей закон дійсно дорогим для виконання.

Не допускати викривлень та маніпуляцій в інформаційному просторі
Тетяна Мазур:Влада часто маніпулює даними. Президент зробив заяву про амністію – про звільнення від відповідальності учасників мирних протестів 1 грудня, і дальше вже багато дипломатів вважає, що їх звільнено…водночас ці кримінальні справи і надалі відкриті…”.

Активізація міжнародних механізмів із захисту прав людини. Позови до Європейського суду з прав людини
Українська влада має приготуватися до нищівної критики, яка вже розпочалась (ПАРЄ, Кетрін Ештон, Штефан Фюле, Мартін Шульц, Франк-Вальтер Штайнмаєр та інші), а “окремі люди” до індивідуальних санкцій.

_______________________________________________________

За словами експерта Центру політико-правових реформ Олександра Банчука, у будь-якій нормальній європейській країні на подібний закон була б миттєва реакція з боки Служби публічного обвинувачення:

Аркадій Бущенко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини: “Цей закон спрямований проти громадянства в нас…проти нашого потягу, щоб приймати участь у суспільному житті. Саме проти цього! Бо наша влада не боїться хлібопашців, не боїться працівників, які здобувають валовий продукт. Вона боїться громадян…, які незгодні з тим, що відбувається у їх країні…”.

Тетяна Мазур, виконавчий директор Amnesty International в Україні:

Йосип Зісельс, дисидент, виконавчий віце-президент Конгресу національних громад (двічі під час СРСР був засуджений за наклеп, за що відсидів 6 років, реабілітований): “Історія повторюється, але вже не як трагедія, а як фарс….Я хочу звернутися до правозахисного співтовариства, щоб вони більш ретельно аналізували те, що ми бачимо перед собою – і в “законотворчості”, і в діях, – і менше лякали суспільство, бо ми не знаємо, що буде з того, що ми вчора почули…”:


______________________________________________________

Довідково:

Організатори прес-конференції – Центр інформації про права людини за підтримки Фонду прав людини Королівства Нідерландів.


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Як «Молода Просвіта» підтримує громади та переселенців на Івано-Франківщині

Діалог та підтримка: як ГЦ "Нова генерація" зміцнює громади Херсонщини

Євген Глібовицький: ми з вами не в кінці великих потрясінь, а на початку великих відкриттів

Юрій Антощук: працюємо над створенням рекомендацій херсонським громадам та відновленням соціальних зв'язків

Простір, де вас вислухають, творить умови для зцілення: Франческо Ардженіо Бенаройо про досвід допомоги українцям

Репортажно з Алеї ГО «Згуртованість»: у Києві відбувся #РазомДіємо Фест