Учасники АТО на Закарпатті тепер «озброєні «абеткою скаржника»

13 та 14 вересня у Виноградові та Іршаві відбулися «Дні громадської культури» та виїзне засідання по наданню безоплатної правової допомоги. В рамках «Днів громадської культури» відвідувачі ...

Додано:
zakhromada

Іршава фото
Учасники АТО на Закарпатті тепер «озброєні «абеткою скаржника»

13 та 14 вересня у Виноградові та Іршаві відбулися «Дні громадської культури» та виїзне засідання по наданню безоплатної правової допомоги.

В рамках «Днів громадської культури» відвідувачі зверталися з такими питаннями, як покращення житлових умов, успадкування спадщини за кордоном, першочергове відведення земельних ділянок, забезпечення пільгових категорій безоплатними ліками та інше.

У місті Виноградів правозахисники налагодили співпрацю  з Виноградівським військовим комісаріатом та бюро правової допомоги. Мова йшла про можливе спільне документування факту порушень прав людини в зоні бойових дій та участь у цьому процесі військовослужбовців.

Як зазначив Юрій Опаленик, –  «відновлення справедливості та притягнення до відповідальності винних у вчиненні злочинів  – це одне з основних завдань документування,  що проводить УГСПЛ та її партнери».

Виноградово

За зустрічі мова також йшла і про можливість написання інформаційних запитів місцевим самоврядуванням до Міністерства Юстиції України. Необхідність даного процесу полягає в роз’ясненні окремих законів України в інтересах жителів Виноградова.

Олександр Кацьора розповів про діяльність «Ресурсного центру для підтримки та супроводу ВПО в Закарпатській області» та ГО «Справа Кольпінка в Україні».

В Іршаві, спілкуючись із учасниками бойових дій та держслужбовцями, Борис Кондратюк звернувся до управління Держгеокадастру в Іршавському районі: «Пропоную конструктивну пропозицію –  обновити інформацію зарезервованих земельних ділянок учасникам АТО. І  місцеве самоврядування, і державні органи влади добре знають, про що йде мова. Головне – бажання змінити ситуацію на сторону військових».

Іршава фото

Учасники АТО «озброєні «Буквариком скаржника» від правозахисників.

Семінар щодо психологоетичних проблем спілкування з учасниками АТО, на думку правозахисників, став першим кроком до розуміння проблематики сімей військовослужбовців.

Державна служба ветеранів війни та учасників АТО, Мукачівський місцевий центр з надання БПД та УГСПЛ провели інформаційно-просвітницьку годину з учасниками АТО. Як завжди, першоджерело проблем – усні звернення, і, як результат – безвідповідальність чиновників.

Рецепти правозахисники підготували заздалегідь. Учасники бойових дій, демобілізовані та озброєні «буквариком скаржника», готові захищати свої права, йдучи навіть до судів.

роздаткові 1

Усі відвідувачі отримали також методичні матеріали від ГО «Юридична Сотня».

Організатори заходу – Українська Гельсінська спілка з прав людини, ГО «Закарпатська громада», радник Міністерства соціальної політики України з питань ВПО в Закарпатській області Геннадій Степанов, ГО «Союз ветеранів АТО, волонтерів «Патріот» та «Ресурсний центр для підтримки та супроводу ВПО в Закарпатській області», Мукачівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Закарпатський обласний військовий комісаріат.

Нагадуємо, що звернутися до громадської приймальні можна   за телефоном — 066 585 14 75.

Мережа громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини здійснює свою діяльність за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD), програма «Права людини понад усе» (Human Rights First).

#Дні_громадської_культури

Прес-служба ГО «Закарпатська громада»


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Виклики у деокупованих громадах Півдня: від правових потреб до системних рішень

Підтримка громад України: на Дніпропетровщині стартує проєкт Parasol від RCERBS та CEE Bankwatch Network

В Новобілоуській громаді на Чернігівщині працюють над завершенням Плану відновлення і розвитку

Жінка та місцеве самоврядування: яка її роль у стійкості та відбудові локальних громад

У Києві відкрили вуличну виставку «Мововбивство – складова рашизму»

ІННОВАЦІЙНА ГЕНЕРАЦІЯ — переможці в конкурсі підпрограми МЕДІА “Розвиток аудиторії та кіноосвіта 2023”