Уроки побудови демократії на Чернігівщині

Лідери мережі Ресурсних центрів з розвитку місцевої демократії відвідали Ніжин та Чернігів. Керівники Центру "Доброчин" з Чернігова Олександр Підгорний та Наталія Дрозд організували для колег ...

Додано:
kzlatina

DSC_0084
Уроки побудови демократії на Чернігівщині

Лідери мережі Ресурсних центрів з розвитку місцевої демократії відвідали Ніжин та Чернігів.

????????????????????????????????????Керівники Центру “Доброчин” з Чернігова Олександр Підгорний та Наталія Дрозд організували для колег зустрічі з обміну досвідом в міських радах, з якими вони співпрацюють. На базі Центру “Доброчин” нещодавно також відкрився такий Ресурсний центр з розвитку місцевої демократії. Це цілком закономірно, адже Центр давно працює в цьому напрямку.

Візит відбувся за сприяння координатора мережі – Асоціації сприяння самоорганізації населення та за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

В місті Ніжин зусилля міської ради спрямовані на те, щоб наблизитися до громади: прийняті положення про загальні збори мешканців, про громадські слухання, бюджетний регламент, а також там планують “оживити” та модернізувати вуличні комітети, що діяли ще за радянських часів. Міський голова Анатолій Лінник зазначив, що Ніжин увійшов за одним з рейтингів у п’ятірку найдемократичніших міст України. Але для реалізації прогресивних положень необхідно ще й активність самих мешканців.

Дуже цікавою є практика Бюджету участі, яка діє вже другий рік у Чернігові. Заступник міського голови Олександр Ломако розповів учасникам зустрічі, що минулого року були відібрані шляхом таємного голосування мешканців та реалізовані 14 проектів, які стосуються як поточних, так і капітальних видатків. На реалізацію проектів цього року виділено 6,4 млн грн  і вже отримано 75 заявок від громадян. Зі змістом поданих проектів мешканці можуть ознайомитися на сайті міста.

В місті також впроваджено програму підтримки громадських організацій на конкурсній основі та бюджетний регламент.

На другий день візиту фахівці Ресурсних центрів навчалися якісно проводити соціологічні дослідження, в чому їм допомогла відома експертка Олена Богдан, яка є авторкою посібника “Що варто знати про соціологію та соціальні дослідження”. Пані Олена пояснила, як правильно обирати методи дослідження, формулювати питання, підбирати вибірку респодендів та як себе поводити інтерв’юєру.

Після цього колеги обмінялися досвідом та планами на майбутній період. Протягом 2016-2017 року головну увагу Ресурсні центри будуть приділяти допомозі у впровадженні реформі місцевого самоврядування на місцях, сприянню створенню та роботі органів самоорганізації населення, просуванню змін до місцевої нормативної бази: статутів, положень щодо форм місцевої демократії, стратегій розвитку громад.


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Виклики у деокупованих громадах Півдня: від правових потреб до системних рішень

Підтримка громад України: на Дніпропетровщині стартує проєкт Parasol від RCERBS та CEE Bankwatch Network

В Новобілоуській громаді на Чернігівщині працюють над завершенням Плану відновлення і розвитку

Жінка та місцеве самоврядування: яка її роль у стійкості та відбудові локальних громад

У Києві відкрили вуличну виставку «Мововбивство – складова рашизму»

ІННОВАЦІЙНА ГЕНЕРАЦІЯ — переможці в конкурсі підпрограми МЕДІА “Розвиток аудиторії та кіноосвіта 2023”