Форум UkraineLab у Берліні відкрився дискусією про силу особистої історії

Форум українських ініціатив «UkraineLab: поліфонія активізму та дослідження європейськості» відкрився в Берліні 19 вересня. Форум UkraineLab зібрав близько 200 учасників, гостей та експертів з 11 ...

TAR_1052
Форум UkraineLab у Берліні відкрився дискусією про силу особистої історії

Форум українських ініціатив «UkraineLab: поліфонія активізму та дослідження європейськості» відкрився в Берліні 19 вересня.

Форум UkraineLab зібрав близько 200 учасників, гостей та експертів з 11 країн, які працюють над проектами в Україні чи для неї. У день відкриття форуму дав концерт всесвітньо відомий композитор та піаніст українського походження Любомир Мельник.

UL-43

Любомир Мельник виконує свої твори в піано-салоні Christofori. Концерт відбувся у співпраці UkraineLab та Kul’tura Agency

Головною темою відкриття була сила особистої історії. На відкриття UkraineLab був створений інтерактивний музей особистих історій українських активістів. Експозицію склали дев’ять історій українських активістів. Ці історії творять панораму різних шляхів активізму українців, у різних сферах та навіть у різних країнах. Ось кілька цитат з інтерв’ю, на основі яких була створена експозиція:

«Мені здається, що активність не приходить нізвідки, – вона захована в кожній людині. Для мене бути активним означає – жити», - Богдан Андрощук, координатор програми «Дитячого фонду Німеччина» в Україні

«У більшості своїй берлінці не розуміють української суб’єктності, не розуміють, що це країна, яка розташована дуже близько і де сьогодні йде війна. Їм здається, що війна відбувається десь в Радянському Союзі, або в «Пострадянському Союзі»… Нашу суб’єктність люди ще не зрозуміли, хоча, звісно, фахівці знають, що Україна незалежна», – Олександра Бінерт, засновниця та координаторка Українського кіноклубу в Берліні, тренерка з різноманіття у фонді «Соціально-педагогічний інститут ім. Вальтера Мая» в Берліні.

«Ми можемо тікати від своїх проблем, їхати в більші й гарніші міста, але й там будуть проблеми, завжди нас щось не влаштовуватиме. А найкраще – все одно ми завжди повертаємося додому – зробити так, аби вдома було все добре, щоб не було причини їхати в інше місто. Тому я лишаюся в Краматорську», - Микола Дорохов, співініціатор платформи «Вільна Хата» в м.Краматорськ, Україна.

UL-21

UL-23

UL-24

Також на відкриття форуму відбулася дискусія «Новий активізм в/для України та Європи: сила однієї історії», в якій взяли участь письменниця українського походження з Берліна Катя Петровська, соціальний підприємець Юрій Филюк та координатора форуму UkraineLab Ольга Дятел.

Під час форуму відбудеться понад 15 відкритих подій. Зокрема, буде презентовано дослідження «#EngagEUkraineEngagement der Ukrainer in Polen und Deutschland» (Інститут європейської політики IEP (Берлін, Німеччина) та Інститут публічної політики (Варшава, Польща) та відбудеться презентація десяти інноваційних наукових розробок студентів-докторантів та молодих науковців з українсько-німецького контексту. Серед інших подій у рамках UkraineLab: концерт інді-рок гурту з Києва 5 Vymir, ніч документального кіно, літературні читання за участі Софії Андрухович, Андрія Бондаря, Богдана Логвиненка, Володимира Рафієнка та інші дискусії, презентації та зустрічі.

Програма форуму доступна за посиланнями: українською та англійською.

ДОВІДКА:

UkraineLab – це міждисциплінарна платформа для ефективного мережування та міжсекторного співробітництва для агентів змін, які працюють над проектами інноваційного розвитку в і для України. Це мозковий центр, де можуть народжуватися візії та інновації для громадянського суспільства та культури, так само як і діючий центр, де ці ідеї можуть одразу випробовуватись на практиці та трасформуватися в реальні партнерства.

У 2015 році в рамках пілотного року UkraineLab було проведено 2 форуми для близько 110 агентів змін з України та Європи, в рамках яких працювали над інноваційними та міждисциплінарними підходами міжсекторального співробітництва, розвитком візій для громадянського сектора та культури в Україні. У 2016 році програма складається з двох форумів: UkraineLab: Розвиток громад та локальні ініціативи в (пост)кризових регіонах (квітень 2016, Краматорськ та Слов’янськ) та UkraineLab: поліфонія активізму та дослідження європейськості (Берлін).

Організатори: Програма UkraineLab з українського боку реалізується громадською організацією «Інша Освіта», яка працює по всій території Україні з 2010 року та займається менеджментом якості неформальної освіти та освіти дорослих. Партнером форуму з німецького боку є спілка МіtОst, яка 15 років поспіль розвиває різноманітну та відкриту мережу Центральної, Східної та Південної Європи зі своїми східними сусідами. MitOst реалізує проекти, які сприяють розвитку культурного обміну та громадянської активності, та є наразі дахом для багатьох міжнародних довготермінових програм за цими напрямками.

Сторінка форуму: https://www.facebook.com/UkraineLab.

Фото Тараса Ковальчука.


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Запущено другий сезон подкасту RIGHTS NOW!: розмови про уроки історії, світову безпеку та українську ідентичність

«Навчання і працевлаштування». Для українських ветеранів та ветеранок запустили програму адаптації до цивільного життя

Програма підтримки волонтерських центрів запрацює у 5 центральних регіонах України

«Допомогти собі, щоб допомагати іншим»

Про «доросле»: «Феміністична майстерня» запускає подкаст про секс-просвіту

Серед найважливіших цінностей для українців під час війни є свобода та безпека – результати дослідження