Успішний “день довкілля” в Раді

Сьогодні ВРУ прийняла три екологічні закони, на яких уже давно наполягали активісти, екологи, і які називають початком реформування системи охорони навколишнього середовища в Україні. Закон про ...

довкілля
Успішний “день довкілля” в Раді

Сьогодні ВРУ прийняла три екологічні закони, на яких уже давно наполягали активісти, екологи, і які називають початком реформування системи охорони навколишнього середовища в Україні.

Закон про оцінку впливу на довкілля 2009а-д, в цілому проголосували 259 депутатів. Рада скасувала екологічну експертизу і ввела оцінку впливу виробництва на навколишнє середовище. Законом забороняється планова діяльність певних категорій підприємств без оцінки впливу на навколишнє середовище. Для підприємств, які можуть впливати на стан довкілля за межами України, буде також проводитися транскордонна оцінка впливу.

Зокрема, йдеться про сільське господарство, лісівництво, видобувну та енергетичну промисловість, нафтопереробні заводи, теплові електростанції, установки для виробництва ядерного палива, виробництва в сфері чорної і кольорової металургії, хімічне виробництво, будівництво аеропортів, автомагістралей, гідротехнічних споруд морських і річкових портів.

Передбачено громадське обговорення звітів по оцінці впливу на навколишнє середовище. Закон про екологічну експертизу втрачає силу.

Закон про оцінку впливу на навколишнє середовище вступає в силу на наступний день після його опублікування і вводиться в дію через шість місяців після цього.

Рада прийняла закон про стратегічну екологічну оцінку 3259, за який проголосував 231 депутат.

Передбачена стратегічна екологічна оцінка проектів документів державного планування в таких сферах як сільське, лісове і рибне господарство, енергетика, промисловість, туризм, використання водних ресурсів, поводження з відходами.

Мета законопроекту – створення механізму СЕО для забезпечення охорони навколишнього середовища під час прийняття стратегічних рішень при довгостроковому плануванні. Під СЕО підпадають державні та місцеві програми, схеми, плани, стратегії, містобудівна документація. Закон є одним із зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Законопроект про оцінку впливу на навколишнє середовище регулює відносини суб’єкта господарювання та державних органів, тоді як законопроект про стратегічну екологічну оцінку – відносини органів публічної влади.

І третій закон прийнято «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження інтегрованих підходів в управління водними ресурсами за басейновим принципом». За № 3603 проголосували 234 депутати. мінами українське законодавство приводиться у відповідність з Водною рамковою директивою ЄС. Передбачено участь громадян та їх об’єднань у підготовці планів управління річковими басейнами і планів управління ризиками затоплення. Вводиться гідрографічне і водогосподарське районування України. Наприклад, район басейну Дніпра, район басейну Дністра, район басейну Дунаю, район басейну Південного Бугу.

Будуть розроблятися плани управління річковими басейнами, в яких враховуються заходи по збереженню або поліпшенню екологічного стану води. Для оцінки можливості використання водних ресурсів передбачена розробка водогосподарських балансів.

Олена Кравченко: Нам потрібно повністю зламати стару радянську систему управління, а не робити косметичні реформи. І це стосується не лише сфери охорони довкілля


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

У Підволочиській громаді відкрили молодіжний простір «Знайди себе»

Програма USAID DOBRE закупила для П’ядицької громади агро обладнання вартістю понад 1,2 мільйон

Безкоштовні онлайн-консультації від психологів та психіатрів для мешканців України

Понад 80 громад та ОВА пройдуть навчання з комунікацій за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

На Рівненщині проводять дослідження щодо булінгу дітей ВПО у школах

Вакансії тижня. Що є нового для громадських активістів та активісток?