Організатори події мали на меті створити унікальну нагоду для опрацювання спільної концепції розвитку співпраці між організаціями, які працюють для українців в Польщі або реалізують польсько-українські проекти у різних сферах. Під час Форуму можна було не лише взяти участь у дискусіях на теми міграції та інтеграції іноземців у Польщі, поділитись досвідом та запропонувати вирішення конкретних проблем в рамках праці кількох робочих груп, а й представити свою організацію чи неформальну групу та налагодити потрібні контакти. Під час першої панельної дискусії «Українці в Польщі: меншина і мігранти з України. Сучасні тенденції та проблеми» учасники Форуму обговорили найбільш болючі проблеми, з якими стикаються українці в Польщі з перспективи українських мігрантів та меншини.

Фото: Leszek Krzysztof Imielski

Питанням ситуації на ринку праці була присвячена дискусії «Ринок праці і права працівників: ситуація українських мігрантів в Польщі», а детальне обговорення практичних аспектів цієї проблематики відбулося в рамках робочої групи «Ситуація мігрантів з України на польському ринку праці: основні проблеми та можливості». Дві інші робочі групи були присвячені проблематиці протидії розпалюванню ненависті по відношенню до мігрантів з України в публічному просторі (група 2) та питанню дітей мігрантів з України в системі освіти та проблемам із навчанням рідної мови (група 3). Підсумкам праці вищезгаданих робочих груп буде присвячена окрема публікація на порталі naszwybir.pl.

Фото: Leszek Krzysztof Imielski

Фото: Leszek Krzysztof Imielski

В рамках окремої дискусії учасники форуму обговорили потреби і можливості громадських організацій та громадських ініціатив щодо підтримки мігрантів з України в Польщі. У підсумковій дискусії детально обговорювалося питання створення робочої групи до справ українських мігрантів при Національній Платформі Співпраці для Інтеграції, а також опрацьовано пропозицію створення Ради українських організацій при Посольстві України в Республіці Польща.

naszwybir.pl