Невдоволення громадян роботою уряду та станом економіки росте

Нове загальнонаціональне соціологічне опитування,  оприлюднене Центром аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту (МРІ), виявило постійне невдоволення громадян ...

unnamed
Невдоволення громадян роботою уряду та станом економіки росте

Нове загальнонаціональне соціологічне опитування,  оприлюднене Центром аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту (МРІ), виявило постійне невдоволення громадян роботою уряду в таких ключових сферах, як стан економіки та подолання корупції.

«Це дослідження підтверджує тенденцію зростання рівня суспільного песимізму, яку засвідчили попередні опитування, і вказує на те, що вікно можливостей для уряду щодо збільшення кредиту довіри громадян швидко зачиняється, – сказав Стівен Нікс, Регіональний Директор МРІ у Євразії. – Попри те що окремі дії уряду в сфері подолання корупції, зокрема створення Національного Антикорупційного Бюро, є важливими кроками у правильному напрямку, влада повинна подвоїти ці зусилля з метою забезпечення кращого майбутнього для українського народу».   
PowerPoint Presentation - Google Chrome 2016-11-01 12.38.55

Число респондентів, які вважають, що країна рухається в неправильному напрямку, залишається на рівні 72%, в той час як рівень схвалення роботи кабміну під керівництвом прем’єр-міністра Володимира Гройсмана вже з червня зменшився на 22 пункти. Песимістичні настрої стосовно економічного розвитку також залишаються на високому рівні, оскільки 74 відсотки опитаних вважають, що ситуація в економіці «дещо погіршилася» або ж «значно погіршилася». Це ще раз підтверджується тим фактом, що 18 відсотків українців заявляють про необхідність економити, щоб купити їжу, а 35 відсотків – про необхідність заощаджувати гроші для придбання одягу і взуття. 

Корупція залишається серйозною проблемою, що викликає стурбованість українців, відповідно до попередніх опитувань МРІ. Респонденти вважають корупцію в державних органах влади другою за важливістю проблемою, що стоїть перед країною (38 відсотків), а 42 відсотки опитаних заявляють, що зусилля по боротьбі з корупцією повинні стати головним пріоритетом для центральної влади.

Українці також готуються до різкого зростання цін на комунальні послуги у зв’язку зі скороченням обсягу субсидій на вимогу Міжнародного валютного фонду. 72 відсотки респондентів повідомляють про активні зусилля щодо підвищення енергоефективності своїх домогосподарств, спрямовані на пом’якшення цього потенційного фінансового навантаження (30% сказали «однозначно так» і 42% відповіли «скоріше так»).
PowerPoint Presentation - Google Chrome 2016-11-01 12.16.53
PowerPoint Presentation - Google Chrome 2016-11-01 12.19.40
«Опитування МРІ вказує на те, що популістські партії набирають достатню електоральну підтримку, щоб подолати 5-відсотковий поріг, необхідний для успішної участі в виборах», – стверджує Стівен Нікс.
PowerPoint Presentation - Google Chrome 2016-11-01 12.28.46


Методологія
Опитування було проведене Соціологічною групою «Рейтинг» спільно з Центром аналізу та соціологічних досліджень МРІ та за фінансової підтримки уряду Канади. Детальніше у презентації результатів

Опитування було проведено в усіх регіонах України (за винятком окупованих територій Криму, Донецької та Луганської областей) з 28 вересня по 7 жовтня 2016 року, шляхом особистого інтерв’ю вдома у респондентів. Національне опитування проводилося за випадковою вибіркою, яка включала 2400 постійних жителів України віком від 18 років і які мають право голосу. Вибірка репрезентативна за статтю, віком, регіоном та розміром населеного пункту. Опитування також включає додаткову вибірку в Харківській області (1156 респондентів). Статистична похибка не перевищує 2,0 % у сторону збільшення/зменшення, а коефіцієнт досяжності становив 66,9 %.


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Мукачево — перше місто в Україні, у якому запрацюють "медіаційні патрулі" у школах

Громади зможуть рахувати кількість відходів від руйнувань за уніфікованим методом

Суд зобов’язав комунальне підприємство провести облік дерев у зеленій зоні

Розробка команди з Львівщини увійшла в трійку європейських інноваційних бізнес-проєктів 2024 року

Рух відкритих даних: досвід Великобританії для транспарентності місцевої влади на Харківщині та в Україні

ZDOROVI отримали від МОЗ статус критично важливого підприємства у військовий час для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення