В Україні зростають масштаби внутрішнього переміщення та погіршується гуманітарна ситуація

6 лютого 2015 року. Женева/Київ. Запеклі збройні сутички у центральній частині Донецької області спровокували нову хвилю внутрішнього переміщення, таким чином наблизивши кількість зареєстрованих ...

ВПО
В Україні зростають масштаби внутрішнього переміщення та погіршується гуманітарна ситуація

6 лютого 2015 року. Женева/Київ. Запеклі збройні сутички у центральній частині Донецької області спровокували нову хвилю внутрішнього переміщення, таким чином наблизивши кількість зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні до одного мільйона.

Міністерство соціальної політики України повідомляє, що загальна кількість зареєстрованих ВПО наразі становить 980 000 осіб. Очікується, що цей показник буде зростати протягом найближчих днів, коли нові переселенці почнуть звертатися за реєстрацією. Крім того, близько 600 000 українців, починаючи з лютого минулого року, подали клопотання про притулок чи інші форми легального перебування в сусідніх країнах, особливо в Російській Федерації, а також у Білорусі, Молдові, Польщі, Угорщині та Румунії.

Співробітники Агентства ООН у справах біженців повідомляють, що збройне протистояння в центральній частині Донецької області протягом двох попередніх тижнів призвело до масштабних руйнувань житлового фонду та об’єктів інфраструктури, а також зробило неможливим надання базових послуг. Представники місцевої влади почали евакуацію населення із зон конфлікту. Проте багато людей не можуть покинути підвали чи будівлі через постійні обстріли, або ж не можуть покинути свої будинки через військові дії. Евакуацію організовано владою у співпраці з місцевими волонтерами.

Таким чином, 2 800 цивільних осіб, включаючи 700 дітей та 60 осіб з інвалідністю, було вивезено з таких міст як Дебальцеве, Авдіївка та Світлодар, де останніми днями відбувалися запеклі бої. Було повідомлено про кілька випадків обстрілів автобусів, що перевозили евакуйованих осіб. Представники місцевої влади також підтвердили, що транспорт для евакуації не зміг дістатись Авдіївки у вівторок через військові дії.

Уряд України занепокоєний, що райони, які межують із зоною конфлікту і також потерпають від обстрілів, не зможуть прийняти новоприбулих переселенців. Таким чином, людей необхідно буде переселяти далі, у центральні, південні та західні частини країни.

Евакуйованих осіб перевозять до міст на півночі Донецької області, що перебувають під контролем уряду України – Слов’янська, Святогірська, Краматорська та Гродівки, а також до сусідньої Харківської області. Їх перевозять у машинах та автобусах, особливо вразливі категорії – залізничним транспортом. Деякі з евакуйованих осіб тимчасово були розміщені у вагонах поїздів на залізничному вокзалі Слов’янська та очікують подальшого транспортування.

Одночасно із заходами організованої евакуації, багато цивільних осіб продовжують залишати зону конфлікту власними силами, наражаючись на численні небезпеки на своєму шляху. Зі збільшенням кількості пошкоджених або знищених житлових об’єктів та цивільної інфраструктури, Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) прогнозує зростання кількості осіб, будуть переміщуватися у центральні, південні та західні регіони України, що перебувають під контролем уряду, а також до неконтрольованих районів Донецької та Луганської областей.

Наші співробітники на місцях повідомляють, що багато переміщених осіб прибувають з обмеженою кількістю особистих речей та без відповідного зимового одягу. Щоб забезпечити задоволення найбільш невідкладних потреб Агенстство почало роздачу предметів першої необхідності у північних районах Донецької області, оскільки саме туди прибуває більшість переселенців із зони конфлікту. Допомога розподіляється через місцеві неурядові організації у Краматорську, Святогірську та Харкові. Близько 2000 новоприбулих найуразливіших ВПО отримали ковдри, спальні мішки, постільну білизну, теплий одяг та каністри для питної води.

Крім того, близько 1600 переселенців з Дебальцевого та Вуглегірська отримали допомогу від партнерів Агентства ООН у справах біженців, що працюють у постраждалих від конфлікту регіонах неконтрольованих урядом.

Відсутність доступу до державних послуг, які раніше надавалися органами центральної влади, різко погіршила становище цивільного населення в районах, що знаходяться не під контролем уряду. Ситуація погіршилась через обмеження на пересування людей і перевезення товарів. Сплеск бойових дій ще більше обмежив постачання товарів першої необхідності у зонах конфліктів.

УВКБ ООН продовжує закликати всі сторони конфлікту утримуватися від будь-яких дій, які можуть поставити під загрозу життя цивільних осіб і дотримуватися принципів міжнародного гуманітарного права.

У відповідь на гуманітарну кризу в Україні, Агентство ООН у справах біженців у понеділок звернеться до донорів із закликом щодо надання фінансування у розмірі 41,5 мільйонів доларів США для задоволення найбільш гострих потреб переселенців у 2015 році.

Джерело : Агентство ООН у справах біженців


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Літня Українська Миротворча Школа 2024

Для українців у Польщі запустили онлайн-курси з вивчення польської: як приєднатися до навчання

Протидія гендерно-зумовленому насильству: тренінг для поліцейських сектору освітньої безпеки Чернігівщини

Стресостійкість учасниць зросла на 49%. Підсумки програми «ReStart Свідомості» та гайд на Дія.Освіта

Чи впливає на податки та дохід отримана гуманітарна допомога від Благодійного фонду «ССС»?

У Підволочиській громаді відкрили молодіжний простір «Знайди себе»