Волонтерство і податки в ЄС

Не всі країни ЄС нині виробили спільне бачення аспектів благодійності й волонтерства.Європейський статут фундацій, покликаний зняти бар'єр національних особливостей і відкрити кордони для міжнародної ...

волонтери
Волонтерство і податки в ЄС

Не всі країни ЄС нині виробили спільне бачення аспектів благодійності й волонтерства.Європейський статут фундацій, покликаний зняти бар’єр національних особливостей і відкрити кордони для міжнародної філантропії, досі не ухвалений. Однак у тому, що податкові пільги сприяють розвитку благодійності та волонтерства, Євросоюз упевнений.

Розгляньмо, як Європа регулює фінансові питання філантропічного сектору.

Відшкодування витрат волонтера

Усі відшкодування витрат волонтера, понесені у зв’язку з волонтерською діяльністю, повинні звільнятися від сплати податку з доходів.

У Великій Британії суми, що виплачені як відшкодування витрат волонтера, понесені у процесі волонтерської діяльності, звільняються від сплати податку з доходів. Волонтер скоріше за все не матиме формального договору працевлаштування з благодійною організацією, тому ні витрати, понесені під час виконання волонтерської діяльності, ані будь-які додаткові витрати (такі як витрати на проїзд від дому до роботи) не підлягають оподаткуванню. Якщо особа виконує неоплачувану роботу для не благодійної організації, справді є волонтером (тобто, особа, яка не має трудового договору або договору на виконання робіт чи надання послуг), вона не є працівником згідно з Англійським правом, а відтак особа не є суб’єктом оподаткування з доходів у зв’язку з її волонтерською діяльністю.

У Німеччині, якщо волонтер має необмежену чи обмежену податкову відповідальність, відшкодування, отримане за волонтерські послуги може бути (частково чи в цілому) звільнене від німецького прибуткового податку залежно від виду волонтерських послуг наданих певним волонтером. Якщо особа надає певні послуги як тренер чи охоронець або послуги, що прирівнюються до них, організаціям, звільненим від сплати прибуткового податку (вимоги наведені нижче), отриманий за такі послуги дохід, що не перевищує 2100 євро на рік, звільняється від німецького податку з доходів (розділ 3, Німецький Акт “Про податок з доходів” № 26).

У Польщі відповідно до закону про податок на доходи фізичних осіб, обсяг всіх виплат, отриманих волонтерами згідно з законом ”Про діяльність, спрямовану на суспільну користь та волонтерську працю” (від 24 квітня 2003 з поправками, Журнал Права 2003 № 96, стаття 873) у зв’язку з їхньою волонтерською роботою, звільняється від податку з доходів. Такими виплатами є, наприклад: витрати на харчування, витрати на робочі поїздки, добові та інші необхідні витрати понесені волонтером при наданні послуг бенефіціару (наприклад, організації, на яку працює волонтер), витрати на навчання волонтера в галузі послуг, які надає волонтер, витрати на страхування цивільної відповідальності, медичне страхування, страхування від нещасного випадку та ін.

У Бельгії відшкодування витрат волонтерові не вважається доходом. Волонтерам можуть бути відшкодовані витрати (за певних обмежень) без сплати податків та внесків до фонду соціального страхування з відшкодованих коштів.

Волонтерство і ПДВ

Волонтери повинні бути звільнені від ПДВ, оскільки це не принесе ніякого додаткового доходу в бюджет в більшості випадків, а швидше покладе адміністративний тягар, який волонтер не може взяти на себе.

У Великій Британії волонтерська діяльність звільняється від ПДВ. Волонтерство є некомерційною діяльністю та волонтери не стягують оплату за послуги, які вони надають благодійній організації, на яку вони добровільно працюють і, як такі, не в змозі платити ПДВ. В результаті, питання оплати і повернення ПДВ не виникає. Однак витрати, понесені волонтерами, які включають ПДВ (наприклад, транспортні витрати) можуть бути зараховані проти ПДВ, нарахованого благодійній організації (за умови, що благодійна організація зареєстрована як платник ПДВ) і діяльність благодійної організації є такою, що підлягає оподаткуванню ПДВ.

У Польщі волонтерські послуги виходять за межі закону про ПДВ, оскільки волонтери не діють як підприємці, коли надають свої послуги. Отже, їхня робота не підпадає під поняття “послуга” згідно із законом про ПДВ.

Оподаткування неприбуткових організацій, які залучають волонтерів

Організації, що залучають волонтерів, повинні бути повністю звільнені від оподаткування пожертвувань.

У Німеччині, загалом, пожертвування, отримані організацією, що здійснює неприбуткову діяльність, (ideelleTätigkeiten) повинні бути звільнені від податку на прибуток, податок на торговельну діяльність і ПДВ. Така організація повинна відповідати кільком формальним вимогам.

У Великій Британії волонтерство звільняється від податку з пожертвувань. Більша частина доходу, отриманого благодійними організаціями, звільняється від податку на прибуток і податку на приріст капіталу за умови, якщо ці кошти будуть використані лише для благодійних цілей. Доходи від добровільних пожертв осіб звільняється від оподаткування за умови, що донор визначає їх як «безоплатну допомогу» (це також дає право вимагати повернення суми, що еквівалентна базовій ставці податку, яку сплачує донор і які стосуються сум пожертвувань) (ст.ст. 471-472 Закону “Про оподаткування прибутку підприємства” 2010 року). У разі отримання доходу не благодійними організаціями, отримані ними пожертви звільняються від оподаткування в тій частині, в якій вони використані на благодійні цілі, (с. 473 Закон “Про оподаткування прибутку підприємства” 2010 року). За інших умов вони оподатковуються податком на прибуток підприємств на загальних підставах.

Поради й застереження

Держави-члени ЄС повинні підтримати волонтерство шляхом зменшення бази оподаткування на суму приватних пожертв. Прийом пожертвувань і податкові поступки не повинні бути підставою для скорочення державної підтримки організацій, що залучають волонтерів.

Держави-члени повинні вжити заходів для запобігання використанню податкових поступок компаніями в організаціях та фондах, якими користуються виключно їх співробітники та родичі.

Джерело : Український форум благодійників


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Новобілоуська громада розробила План свого відновлення

Як відновлюється культурне життя в Новобілоуській громаді на Чернігівщині

Для прокурорів розробили три дистанційні курси у сфері кримінального правосуддя

Батьки за Україну без тютюну та нікотину: лідери думок закликають захистити дітей від тютюнової епідемії

ZDOROVI долучились до обговорення викликів медичної системи в умовах війни на Форумі власників та керівників медичного бізнесу

В Україні вперше утеплять багатоквартирний будинок екоматеріалами за естонською технологією