В Кременчуці продовжено інтеркультурний діалог

05 лютого 2015 року у Кременчуці пройшов круглий стіл і прес-конференція за результатами проекту «Інкубатор довіри». На зустрічі були представники національних меншин, релігійних організацій, ...

Кременчук
В Кременчуці продовжено інтеркультурний діалог

05 лютого 2015 року у Кременчуці пройшов круглий стіл і прес-конференція за результатами проекту «Інкубатор довіри». На зустрічі були представники національних меншин, релігійних організацій, вимушені переселенці, громадські діячі, журналісти та представники місцевої влади.

Вони говорили про те, як у будувати діалоги і взаємодію між різними групами населення для довіри і миру.

Круглий стіл розпочався з доповіді вченого секретаря Кременчуцького краєзнавчого музею Олени Коваленкопро історію інтеркультурності Кременчука. Упродовж століть місто було мультинаціональним, об’єднувало на своїй території спільноти, різні з точки зору етносу, релігії, культурних традицій тощо. Виявляється, що наприкінці ХІХ століття у Кременчуці проживало 35 національностей (в тому числі – 47% євреїв, 30% росіян). У переліку видатних кременчужан – грецькі, татарські, ромські прізвища… Мало хто знає і те, що Кременчук деякий час був центром Новоросії (штучно створеного Катериною ІІ намісництва).

Такі історичні дані можна легко «пустити в хід» для розпалювання ворожнечі і створення штучного конфлікту. Чи варто сьогодні витягати з музейних архівів таку «небезпечну» історію? Питання провокативне і дискусійне. Але учасники круглого столу знайшли відповіді на ряд важливих питань. Зокрема, для порозуміння в суспільстві слід уміти будувати діалог, щоб почути один одного.

З доповіддю на тему «Мистецтво діалогу. Нові підходи та актуальні ініціативи» виступив голова КІПЦ «Європейський клуб» Олег Овчаренко. Він зазначив, що зараз в Україні запроваджується ряд ініціатив, спрямованих на побудову довіри в суспільстві. І хочеться сподіватися, що розвиток цих напрямків матиме конкретний результат: знизить поляризацію в українському суспільстві, сприятиме вирішенню локальних конфліктів, попереджатиме негативні прояви національної (релігійної тощо) ворожнечі.

Модератор зустрічі Ярослав Мінкін (МГО «СТАН») презентував данні експрес-дослідження стереотипів (22 грудня 2014 р.) по відношенню до етнічних та соціальних груп міста Кременчука.

У кінці круглого столу організатори заходу презентували інсталяцію – інтерактивну вуличну книгу-гру «Улюблене місто різних людей». Ця гра буде використовуватися надалі під час проведення різних міських інтеркультурних заходів.

Наміри учасників заходу щодо участі у культурному житті міста протягом 2015 р. знайшли відображення у резолюції круглого столу.

Сталість результатів проекту «Інкубатор довіри»: у 2015 році Літературним угрупованням «СТАН» (Луганськ) спільно з ГО «Культурний діалог» (Кременчук) та низкою регіональних партнерів розпочато проект «Сприяння діалогу і примиренню в регіонах України». Цей проект спрямований на розвиток міжкультурного діалогу та примирення на регіональному рівні. Дії проекту включають в себе проведення дослідження та руйнування найбільш поширених стереотипів про людей з Донбасу в областях, які мають високу концентрацію вимушених переселенців (IDP).

Проект «Інкубатор Довіри» здійснюється ГО «Культурний діалог» у партнерстві з МГО «СТАН» за сприяння управління культури та туризму виконавчого комітету Кременчуцької міської ради за фінансової підтримки Представництва Інституту з міжнародного співробітництва німецької асоціації народних університетів DVV International в Україні (Deutscher Volkshochschulverband eV, DVV) та громадської організації «Інформаційно-дослідницький центр «Інтеграція і розвиток»» в рамках конкурсу міні-проектів проекту «Спільне майбутнє українського суспільства після Майдану. Сприяння взаєморозумінню і співпраці в превенції конфліктів», за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

Мета проекту «Інкубатор Довіри» – сприяти формуванню довіри між етнічними і соціальними групами спільноти Кременчука шляхом створення комунікаційного майданчика через проведення циклу заходів з використанням інструментів творчості та фасилітації – для налагодження діалогів і взаємодії представників цільових груп проекту та жителів міста.

Місія ГО «Культурний діалог» – розвиток гармонійного середовища через культурні інновації.
Докладніше

Джерело : Група “Культурний діалог”

Автор : Роман Каць

Додатки : Прес-реліз ( Пресс-релиз круглый стол.doc, 172 Kb )     Дослідження ( Intercultural discussion in Kremenchuk_analitical report.pdf, 773 Kb )


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Новобілоуська громада розробила План свого відновлення

Як відновлюється культурне життя в Новобілоуській громаді на Чернігівщині

Для прокурорів розробили три дистанційні курси у сфері кримінального правосуддя

Батьки за Україну без тютюну та нікотину: лідери думок закликають захистити дітей від тютюнової епідемії

ZDOROVI долучились до обговорення викликів медичної системи в умовах війни на Форумі власників та керівників медичного бізнесу

В Україні вперше утеплять багатоквартирний будинок екоматеріалами за естонською технологією