Моніторингова місія ОБСЄ відзначила візитом роботу Жінок Західного Донбасу

Вже другий місяць поспіль Павлоградська громадська організація «Жінки Західного Донбасу» активно надає допомогу жінкам, які були вимушені виїхати з тимчасово окупованих територій і зони проведення ...

Дніпропетровськ
Моніторингова місія ОБСЄ відзначила візитом роботу Жінок Західного Донбасу

Вже другий місяць поспіль Павлоградська громадська організація «Жінки Західного Донбасу» активно надає допомогу жінкам, які були вимушені виїхати з тимчасово окупованих територій і зони проведення АТО в рамках проекту «Підтримка та сприяння інтеграції внутрішньо переміщених осіб в регіоні Західний Донбас» за фінансової підтримки Українського Жіночого Фонду.

Головною категорією переселенців зі Сходу України, яким надається першочергова допомога, залишаються: одинокі матері, жінки-інваліди, пенсіонерки, багатодітні матері та жінки з маленькими дітьми.

Громадська організація «Жінки Західного Донбасу» працює одразу ж за декількома напрямками.

Одним із головних є виявлення індивідуальних потреб та здійснення пошуку тимчасового житла для сімей переселенців у безпосередній близькості до місця роботи; формування продуктових наборів та предметів особистої гігієни; надання психологічної допомоги переселенцям.

На активну участь організації звернула увагу спеціальна Моніторингова Місія в Україні – Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) на чолі спостерігача Лукаса Вальтера, який відвідав головний офіс організації. Основною практикою Лукаса Вальтера є діяльність по захисту прав людини. Лукаса цікавили такі питання як місія та основні завдання діяльності організації, хто є спонсором організації та з якими основними проблемами та потребами звертаються переселенці.

Пану Лукасу була надана детальна інформація про організацію, про підтримку цього проекту Українським Жіночим Фондом.

Керівник проекту Анжела Шевцова розповіла спостерігачу ОБСЄ, що потребою номер один переселенців є отримання продуктових наборів та предметів особистої гігієни сім’ям та особам, які очікують грошової допомоги від держави та не мають можливості забезпечити себе продуктами харчування.

Крім того, гострою проблемою, з якою звертаються переселенці, залишається пошук житла.

Останнім часом зросла потреба у психологічній допомозі. Люди, які приїжджають зі Сходу України мають різні психологічні проблеми, пов’язані з подіями на Донбасі. В організації працює постійний психолог, який надає допомогу у вигляді психологічних консультацій, які мають одноразовий та багаторазовий характер залежно від складності.

Основними темами консультацій є: адаптація до нового місця проживання, втрата роботи та оволодіння новою професією. Значну частину психологічних консультацій займають проблеми внутрішньо особистісної кризи, робота із патологічною жалобою та посттравматичними стресовими порушеннями. Також за допомогою звертаються матері, яким потрібна не особиста допомога, а психологічна допомога для своїх дітей.

Як зазначає психолог організації: «Діти зі Сходу України залишаються дуже вразливою категорією, оскільки не мають можливості спілкуватися з постійними друзями та мають адаптуватися до нових умов життя, що не завжди проходить без травмування, як це буває у дорослих».

Автор : Жінки Західного Донбасу


Тематика публікації:          

Останні публікації цього розділу:

Громади визначили законодавчі пріоритети для ефективного функціонування місцевого самоврядування

На Полтавщині активно діє Центр спільнототворення «Open Space» для молоді

Прозорість та пріоритети: як працюють сільські і селищні ради й військові адміністрації Харківщини у 2024 році

EU4CSOs EmpowerUA підвищує знання та практичні навички представників територіальних громад

Відновлення освітнього сектору України: виклики та перешкоди

Вийшов другий сезон Rights Now! Podcast