Хіроманти в законі

Добрі люди привернули увагу автора до того, що в українському Класифікаторі професій (Національний класифікатор України ДК 003:2010) є феєричне "шопопало". Шопопало виявилося у позиціях 515, 5151 ...

yasnovydytsya-i-vorozhka-v-kryvomu-rozi-h180,290373
Хіроманти в законі

Добрі люди привернули увагу автора до того, що в українському Класифікаторі професій (Національний класифікатор України ДК 003:2010) є феєричне “шопопало”.

Шопопало виявилося у позиціях 515, 5151 та 5152, у яких заховалися, відповідно, такі висококваліфіковані і, слід вважати, гостро необхідні суспільству фахівці, як “астрологи та ворожки”, “астрологи” та “ворожки та хіроманти”. Автор протер очі – астрологи з ворожками не зникли, яко же і хіроманти. Надворі XXI століття, так. Кажуть про плани колонізації Марса. А у нас – хіроманти.

Позаяк сміття у нормативних актах треба прибирати, як і будь-яке інше сміття, а Класифікатор був затверджений Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, то до того Міністерства полетіло звернення. Таке:
1

Але Мінекономрозвитку виявилося не пальцем роблене і красивим фінтом заступника Міністра пана Нефьодова відпасувала звернення до Міністерства соціальної політики України, бо, мовляв, Класифікатор розроблявся Науково-дослідним інститутом соціально-трудових відносин:
2
3
А Мінсоцполітики на повному серйозі вважає, що вся ця хіромантія “відповідає міжнародним підходам”:
4
5
6
От, власне, і вся історія. Оскаржувати тут нема чого, обидва міністерства формально нічого не порушили – звернення розглянули, відповіли по суті і вчасно, компетенції не перевищили. Єдино що зі здоровим глуздом, як на мій погляд, не дуже склалося, але то таке.

Безсумнівно, громадянин України (громадянка – теж) має непорушне право хотіти бути обдуреним/обдуреною за власні гроші та право бути обдуреним/обдуреною. Але ж у тому, що українська держава це не лише толерує, а навіть узаконює, є щось протиприродне, є якась… “хіромантія”.


Останні публікації цього розділу:

Як готувати молодіжні інклюзивні проєкти: чекліст

Як залучати молодь до своїх проєктів та активностей

Проблема 21 травня. Легітимний президент чи стан interregnum*?

Напрями безбар’єрності в молодіжній роботі

Що не є форум-театром або культура поваги до авторських методик

Як громадським і благодійним організаціями покращити комунікацію?