Як забезпечити швидкий та ефективний розвиток агросектору України?

Сформована раніше тенденція зростання обсягу капітальних інвестицій в агросектор демонструє стабільність. Це не дивно, сільське господарство - одна з найбільш перспективних галузей. Більше того - ...

1
Як забезпечити швидкий та ефективний розвиток агросектору України?

Сформована раніше тенденція зростання обсягу капітальних інвестицій в агросектор демонструє стабільність. Це не дивно, сільське господарство – одна з найбільш перспективних галузей. Більше того – вона може стати локомотивом української економіки на період виходу з кризи.

15401103_592800060930435_2368141837191359140_n

Але, щоб уникнути архаїзації, про яку попереджають експерти, необхідно змінити відсталі технології природокористування, землеробства, тваринництва і переробки с/г продукції на актуальні. А також – створити еко-систему, здатну забезпечити зростання інвестицій в аграрний комплекс України.

Для вирішення цих завдань у 2016 році в Києві було створено Фундацію AgroChallenge. Організація вже успішно підтримала низку ініціатив: бізнес-акселератор інвестиційних та інноваційних проектів, грантовий фонд підтримки інноваційних проектів, інвестиційну платформу, регулярний Всеукраїнський конкурс проектів у аграрній сфері.

У жовтні 2016 року відбувся Фінал першого раунду Всеукраїнського конкурсу інноваційних проектів Agrochallenge. З 69 поданих проектів 3 фіналісти були підтримані інвесторами і нагороджені призами. Програма акселерації, в ході якої проекти готуються до подальшої комерціалізації, триває для цих та інших інноваційних проектів.

Друга хвиля подачі на акселерацію залучила вже 95 проектних заявок. Партнером Фундації у роботі над ними стала Національна академія аграрних наук України. Це – дуже позитивний момент, оскільки таке партнерство у широкому сенсі наближує нас до європейського формату співпраці науки і бізнесу. Науково-дослідні організації володіють усім необхідним для експертизи проектів, їх якісного тестування у лабораторних умовах, оцінки інноваційності з наукової точки зору. Це знижує ризик, властивий для венчурного інвестування, і підвищує привабливість розробок в очах не тільки вітчизняних, а й зарубіжних інвесторів. AgroChallenge забезпечує проектне оформлення результатів дослідницької роботи, комерціалізацію, масштабування, залучення інвесторів.

22 грудня на базі НААН у Києві пройде фінал другого раунду Всеукраїнського конкурсу інноваційних проектів AgroChallenge. На ньому будуть представлені розробки: “Виробництво нової моделі мобільного змішувача-аератора органічних добрив МЗА-3″, “Розробка молекулярної біотехнології у вирощуванні хмелю”, “Виробництво і продаж сухих наборів для кулінарії”, “Енергоефективні грибні модулі”, “Новий метод використання органічних кислот для боротьби з кліщем в бджільництві”,”Ферма у стилі “УБЕР” та інші.

Одночасно відпрацьовується «пілотний» проект зі створення мережі Інформаційно-сервісних центрів для надання послуг фермерам у регіонах. Це дозволить підвищити якість спрямованих на конкурс проектів, організувати взаємодію сільськогосподарських виробників з потенційними партнерами у форматі кластерів, створити стійку систему збуту для фермерських господарств.

А також – забезпечити фінансування не тільки інноваційних, але й інвестиційних проектів, покликаних вирішити конкретні проблеми на місцях і прискорити розвиток галузі в цілому. Для здійснення цього завдання спроектований механізм спільного інвестування в агро-проекти у рамках фонду аграрних інвестицій на основі діяльності Клубу приватних інвесторів AGRO 2027.

Таким чином1, для ефективного розвитку українського агросектору створюється система, що включає як інноваційні так і інвестиційні проекти розвитку, локальні і глобальні партнерські зв’язки, цільові інструменти фінансування, консалтингово-інформаційні центри та організовану взаємодію науки і бізнесу.


Тематика публікації:  

Останні публікації цього розділу:

Анонс: Школа врегулювання конфліктів та миротворчості у територіальних громадах

Як зберегти традиційну культуру та нашу ідентичність, міркували на триденному заході у Богуславі

До 40 протезів на місяць: як у Полтаві протезують та реабілітують людей після поранень

До своєї природи: у Києві відкрилась виставка з любов’ю до української спадщини

10 років БФ «Твоя опора»: зібрано й надано допомогу на 710 млн грн

Ресурсні центри неурядового сектору Півдня України обмінялись досвідом та обговорили нові ініціативи