Європейські ігри в Азербайджані пройдуть на тлі політичних репресій

Погрози, фізичне насильство і ув'язнення критиків влади стали відмітними рисами режиму в Азербайджані в той час, як країна готується до проведення перших Європейських ігор, заявила Amnesty ...

Amnesty
Європейські ігри в Азербайджані пройдуть на тлі політичних репресій

Погрози, фізичне насильство і ув’язнення критиків влади стали відмітними рисами режиму в Азербайджані в той час, як країна готується до проведення перших Європейських ігор, заявила Amnesty International в новій доповіді, опублікованій за 100 днів до церемонії відкриття Ігор.

У доповіді під назвою “Винні у захисті прав: правозахисники та активісти Азербайджану за ґратами”розповідається про переслідування критиків влади, яких затримують за помилковими звинуваченнями, б’ють, погрожують їм і позбавляють невідкладної медичної та адвокатської допомоги.

“Ніхто не повинен бути введений в оману блиском і глянцем інтернаціонального шоу, організованого Азербайджаном для того, щоб продемонструвати бездоганну міжнародну репутацію і залучити іноземний бізнес. Влада країни – одна з найбільш репресивних у Європі. Безсумнівно вона зайняла б п’єдестал пошани, якби за кількість кинутих за ґрати активістів і правозахисників давали призи “, – сказав Джон Дальхузен,директор регіональної програми Amnesty International по Європі та Центральній Азії.

На сьогоднішній день в Азербайджані щонайменше 22 в’язнів совісті тужать у в’язниці або перебувають у попередньому ув’язненні, чекаючи суду за сфабрикованими звинуваченнями від шахрайства та привласнення майна до вживання наркотиків і навіть державної зради.

У червні 2014 президент Алієв заявив у зверненні до Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) про те, що в Азербайджані гарантуються свобода вираження думок, свобода зібрань і об’єднань.

Проте видатні правозахисники розповіли про іншу реальність, привівши більше 90 випадків переслідувань, залякувань, довільних арештів і політично вмотивованих звинувачень відносно правозахисників, журналістів та інших осіб, які насмілювалися критикувати азербайджанський уряд. Відповідь влади послідувала негайно: протягом декількох тижнів всіх тих, хто давав свідчення Парламентській асамблеї, одного за іншим заарештували.

“Ці останні арешти фактично паралізували громадянське суспільство і навісили замок на свободу вираження поглядів, ознаменувавши тим самим остаточний занепад прав людини в країні з дня проголошення незалежності”, – зазначив Джон Дальхузен.

60-річну Лейлу Юнус, правозахисницю і одну з найбільш сміливих і відомих критиків уряду, заарештували в липні 2014 року. Це сталося лише через кілька днів після того, як вона закликала бойкотувати Ігри через катастрофічну політику режиму в галузі прав людини.

Лейла Юнус повідомила своєму адвокату, що охоронець виволік її з камери і привів в порожню кімнату, де її кинули на підлогу і били ногами. Іншого разу група чоловіків робила в її бік жести, що носили характер сексуальної загрози. Вона провела півроку в попередньому ув’язненні, чекаючи судового процесу. Через суворі умови утримання стан її здоров’я погіршився. Вона страждає від діабету і гепатиту С.

Лейлі Юнус пред’явили звинувачення в державній зраді, незаконному підприємництві, ухиленні від сплати податків, зловживанні владою, шахрайстві та підробці документів. Ці сфабриковані звинувачення, що носять політичне підґрунтя, стали результатом нових законів уряду, які дозволяють йому в довільному порядку закривати НУО та ув’язнювати їх керівництво.

Наступ на журналістів

Влада посилила наступ на журналістів, які критикують уряд. Відзначену премією журналістку Хадіджу Ісмайлову затримали 5 грудня 2014 за неправдоподібним звинуваченням у доведенні до самогубства колишнього колеги. Хадіджа опублікувала список політичних ув’язнених, а також розслідувала ймовірні зв’язки сім’ї президента Алієва з прибутковим будівельним проектом в Баку.

Раніше вона отримувала анонімні погрози, що якщо вона не відмовиться від своєї роботи, будуть опубліковані її інтимні фотографії, зняті прихованою камерою у неї вдома посадовими особами.

Сфабриковані звинувачення в хуліганстві і вживанні наркотиків відносно молодіжних активістів

Влада також переслідували критично налаштованих молодих активістів, звинувачуючи їх у наркозлочинах і хуліганстві. Звинувачення, за якими їх заарештували, викликають серйозні сумніви, а на допитах основна увага поліції приділялася їх політичними поглядами.

Популярний блогер Фарадж Керімов стверджував, що поліція побила його, змушуючи зізнатися у наркозлочинах. Йому погрожували тим, що якщо він не підпише “визнання”, поліція “влаштує неприємності його батькам”, підкинувши в їх будинок зброю.

У місцях утримання під вартою також панує насильство. Двоє поліцейських жорстоко побили 19-річного активіста за демократію Орхана Ейюбзаде, що відбував 20-добовий адміністративний арешт за участь в “несанкціонованому” мирному зібранні. Він повідомив своєму адвокату, що поліцейські поклали його на живіт, скувавши за спиною руки наручниками, били кулаками і ногами і погрожували зґвалтувати пляшкою. Ефективного розслідування за цими заявами не проводилося. Замість цього його самого звинуватили в нападі на співробітників поліції і засудили до двох років в’язниці.

“Поклавши око на азербайджанські нафтодолари, міжнародне співтовариство мовчить про репресивну тактику країни і про порушення прав людини. Це вкрай короткозора позиція, яка виявляється ведмежою послугою всім тим, хто сьогодні тужить за ґратами “, – заявив Джон Дальхузен.

Amnesty International закликає владу Азербайджану негайно і безумовно звільнити всіх в’язнів совісті і провести всебічне та неупереджене розслідування всіх заяв про жорстоке поводження, допущене державними та недержавними суб’єктами.

Крім того, Amnesty International закликає владу припинити погрози і кримінальне переслідування людей за користування правом на вільне вираження думки і свободу об’єднань.

Для отримання додаткової інформації або для організації інтерв’ю звертайтеся до Богдана Овчарука, Спеціаліста з роботи зі ЗМІ та комунікацій Amnesty International в Україні (b.ovcharuk(at)amnesty.org.ua, +38 (067) 551 69 44, +38 (044) 483 26 06).

Інформаційна довідка.

Amnesty International — всесвітній рух, що об’єднує понад 7 мільйонів людей із більш ніж 150 країн і регіонів, які виступають за припинення грубих порушень прав людини. Проводячи дослідження та генеруючи дії, Amnesty International прагне забезпечити кожній людині можливість користуватися всіма правами, проголошеними у Загальній декларації прав людини та інших міжнародних правозахисних документах.

Джерело : Amnesty International в Україні


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Новобілоуська громада розробила План свого відновлення

Як відновлюється культурне життя в Новобілоуській громаді на Чернігівщині

Для прокурорів розробили три дистанційні курси у сфері кримінального правосуддя

Батьки за Україну без тютюну та нікотину: лідери думок закликають захистити дітей від тютюнової епідемії

ZDOROVI долучились до обговорення викликів медичної системи в умовах війни на Форумі власників та керівників медичного бізнесу

В Україні вперше утеплять багатоквартирний будинок екоматеріалами за естонською технологією