У ЄС зберігається значний розрив в оплаті праці чоловіків та жінок – дослідження Європейської комісії

До Міжнародного жіночого дня (8 березня), Європейська комісія нагадує про своє зобов’язання щодо усунення ґендерної нерівності в країнах ЄС. Згідно з опублікованими новими статистичними даними ...

ЄК

Громадський Простір

До Міжнародного жіночого дня (8 березня), Європейська комісія нагадує про своє зобов’язання щодо усунення ґендерної нерівності в країнах ЄС. Згідно з опублікованими новими статистичними даними Євробарометра, більшість громадян ЄС (76%) вважають, що боротьба з нерівністю між чоловіками і жінками має бути пріоритетною для ЄС.

Відповідно до останніх даних Євробарометру, ґендерний розрив у оплаті праці залишається сталим іще на один рік — за годину жінки заробляють на 16,4% менше, ніж чоловіки. Щорічний Звіт Єврокомісії про рівність між жінками і чоловіками, опублікований 5 березня, вказує на те, що, незважаючи на певний прогрес, ґендерна рівність все ще залишається нерозв’язаним питанням.

«Європа не може дозволити собі в недостатній мірі користуватися потенціалом половини свого населення. Навіть якщо рівність шансів для жінок і чоловіків сьогодні більше, ніж будь-коли, є реальною, попереду на суспільство ще чекає багато випробувань. На кожне євро, що заробляє чоловік у Європі, припадає лише 84 центи, одержаних жінкою. Як і раніше, жінки менше обіймають керівні посади: як у бізнесі, так і в політиці. І, що найгірше, одна з трьох жінок піддається фізичному та сексуальному насильству. Це неприйнятно. Я прагну вирішити ці проблеми і досягнути суттєвих результатів», — говорить Вера Юрова, комісар ЄС з питань правосуддя, прав споживачів та гендерної рівності.

Основні висновки Євробарометра:

Близько дев’яти із десяти європейців (91%) згодні, що розв’язання питання нерівності між чоловіками і жінками є необхідним для встановлення більшої справедливості у суспільстві.Приблизно стільки ж (89%) згодні, що рівність між чоловіками і жінками допоможе останнім стати більш незалежними економічно.

Насильство над жінками (особливо сексуальне) та ґендерний розрив у оплаті праці — дві найбільші проблеми, за які ЄС варто взятися терміново, так вважають 59% і 53% європейців відповідно.

У Звіті про рівність між жінками й чоловіками за 2014 рік зазначається, що прогалина між ґендерами хоча й звузилася протягом останніх десятиліть, утім, нерівності у межах та серед держав-членів зросли в цілому, а проблеми і досі лишаються у критично важливих галузях:

У середньому за кожну робочу годину жінка отримує на 16,4% менше за чоловіка. Цей показник перевищує 20% у Чеській Республіці, Австрії, Естонії та Німеччині. Скасування здійснення оплати за ґендерною ознакою та пенсійної несправедливості проводиться гнітюче повільно. Останній показник сягнув 39%. Жінки як і раніше, здається, працюють у низькооплачуваних секторах.

Рівень панування ґендерного насильства досі тривожно високий. Третина жінок у країнах ЄС заявила про пережите фізичне або сексуальне насильство. Більше цифр можна знайти в опитуванні про насильство над жінками в масштабах ЄС, опублікованому Агентством ЄС з основоположних прав.

Протягом останніх років фактор ґендерних відмінностей в галузі зайнятості та прийнятті рішень зазнав зменшення свого впливу, хоча жінки до цих пір складають менше чверті членів ради директорів у компаніях, незважаючи на те, що вони становлять майже половину зайнятого населення (46%). Крім того, показник ґендерної рівності істотно варіюється залежно від держав-членів, притому не охоплюючи всі соціальні групи. Недосконала політика балансу трудових та сімейних обов’язків перешкоджає працевлаштуванню жінок і, таким чином, впливає на потенціал економічного зростання.

Для жінок більш характерно мати вищий освітній рівень (понад 60% нових випускників — жіночої статі), хоча вони недостатньо представлені в точних науках та професіях, пов’язаних із ними, а також в дослідженнях та керівних посадах в усіх рівнях освіти, в тому числі й вищої.

ЄС діє для підтримання ґендерної рівності:

– ЄС випустив рекомендації для конкретних країн і використав можливості спільного фінансування разом із Європейськими структурним та інвестиційним фондами задля сприяння зайнятості жінок, здійснення інвестицій у дошкільну освіту і в дитячі заклади, у довгостроковий догляд , а також зниження перешкод у наданні податкових пільг для жінок, що працюють. (Див. Звіт про рівність між жінками і чоловіками за 2014 рік, розділ 1)

– ЄС підтримав певні дії, зокрема, кампанії національних урядів проти ґендерного насильства, а також проекти з нуля, які реалізуються неурядовими організаціями. (Див. Звіт про рівність між жінками і чоловіками за 2014 рік, відповідний розділ, прийняте законодавство і практичні заходи в галузі прав потерпілих (див. MEMO/15/4465 та IP/15/3045) з метою захисту жінок і дівчаток від ґендерного насильства).

– Усі чоловіки-члени Європейської комісії підтримали кампанію ООН #HeforShe задля перетворення питання про ґендерну рівність у наріжне як для жінок, так і для чоловіків. Це свідчить про потужну підтримку розширення прав і можливостей жінок, яку провадить Єврокомісія. Кампанія #HeforShe «ООН—Жінки» вимагає від чоловіків більш активної участі в боротьбі проти подібної дискримінації, оскільки вони відіграють ключову роль у зміні соціальних норм, які впливають на жінок.

– Комісія також відзначає видатних жінок-підприємців, що впровадили у ринок свої інноваційні ідеї. У понеділок 9-го березня, Карлуш Моедаш, Єврокомісар з питань досліджень, інновацій та науки, запустить вже третє нагородження жінок-інноваторів від Європейського Союзу з метою визнання громадськістю трьох видатних жінок та надихання людей спадати на їхню стежку.

Наступні кроки

Комісія продовжуватиме співпрацю з державами-членами, неурядовими організаціями та зацікавленими сторонами в напрямі досягнення ґендерної рівності на всіх рівнях, зміцнення і консолідації результатів, одержаних раніше, та реагування на нові виклики в майбутньому. Акцент буде на «доопрацюванні незавершеного»: скасування здійснення оплати праці, пенсійних виплат, працевлаштування та прийняття рішень на основі ґендерної несправедливості, а також викорінення ґендерного насильства.

Латвійське головування винесе на обговорення висновки Ради з питання несправедливих пенсійних виплат за ґендерною ознакою, що сприятиме формуванню розсудливої відповіді на це питання. Такі законодавчі пропозиції, як Директива про жінок у радах і Директива про материнську відпустку наразі мають бути погодженими на Раді ЄС представниками країн-членів так само, як і Європейським Парламентом, з метою їх трансформації у відповідні закони. Держави-члени також повідомлятимуть про вжиті заходи щодо поліпшення прозорості в оплаті праці. Це випливає з Рекомендації про прозорість рівності оплати праці, наданої державам-членам, в першу чергу, як інструменту для розв’язання цього питання.

Джерело : Громадський Простір

Автор : Підготовлено Тетяною Горбань


Тематика публікації:            

Останні публікації цього розділу:

Євген Глібовицький: ми з вами не в кінці великих потрясінь, а на початку великих відкриттів

Юрій Антощук: працюємо над створенням рекомендацій херсонським громадам та відновленням соціальних зв'язків

Простір, де вас вислухають, творить умови для зцілення: Франческо Ардженіо Бенаройо про досвід допомоги українцям

Репортажно з Алеї ГО «Згуртованість»: у Києві відбувся #РазомДіємо Фест

Меморіал: створення нової культури пам’яті, віддаленої від радянщини

"Якщо не працювати з культурою, то є сусідні держави, які б хотіли з нею попрацювати" — Яна Бойцова