Сто днів одеських нардепів: перші результати роботи

Одеський КВУ оцінив роботу народних депутатів Одеської області за перші сто днів. У діяльності парламентаріїв оцінювалася відвідуваність пленарних засідань, голосування щодо найбільш значущих ...

Одеса
Сто днів одеських нардепів: перші результати роботи

Одеський КВУ оцінив роботу народних депутатів Одеської області за перші сто днів. У діяльності парламентаріїв оцінювалася відвідуваність пленарних засідань, голосування щодо найбільш значущих законодавчих ініціатив, активність у подачі депутатських запитів і напрацюванні законодавчих ініціатив, комунікації виборців традиційним способом, за допомогою проведення особистих прийомів, а також комунікації за допомогою персональних веб-сайтів і активності в соціальних мережах. Також було проаналізовано якість передвиборчих програм народних депутатів, обраних в одномандатних округах.

ОСНОВНІ ВИСНОВКИ

1. Народні депутати Одеської області. За підсумками виборів у Верховну Раду VIII скликання увійшло 16 представників Одеської області: 3 від Блоку Петра Порошенка, 3 від Народного Фронту, 1 від Сильної України Сергія Тігіпка і 1 від Опозиційного блоку. Ще 8 народних депутатів є самовисуванцями. З 16-ти народних депутатів 7 були народними депутатами попереднього скликання: шестеро – від Партії Регіонів, 1 – від ВО Батьківщина.

У фракцію Блоку Петра Порошенка увійшло 4 народних депутата, в фракцію Народний Фронт – 3, в фракцію Опозиційний блок – 1, в групу Економічний розвиток, яка згодом переформувалася в групу «Відродження» – 5 народних депутатів, до групи «Воля народу» – 1 народний депутат, нарешті, позафракційними залишилося 2 народних депутати.

2. Відвідування пленарних засідань. З 27 листопада 2014 року по 6 березня 2015 у Верховній Раді відбулося 34 пленарних засідання.

З депутатів, що представляють Одесу та область в парламенті немає жодного, який би був присутній на всіх 34-х.

По одному засідання пропустили Едуард Матвійчук, Леонід Клімов, Павло Унгурян та Антон Кіссе.

За три засідання пропустили Микола Скорик та Василь Гуляєв.

П’ять засідань пропустили Олександр Урбанський і Сергій Фаєрмарк.

Олексій Гончаренко пропустив 6 засідань, 7 Сергій Ківалов, а на 8 засіданнях були відсутні Євген Дейдей і Віталій Барвіненко.

Геннадій Чекіта пропустив 11 засідань, на 12 засіданнях з невідомих причин був відсутній Дмитро Голубов, 14 засідань пропустив Іван Фурсін.

Найбільше число пропущених пленарних засідань у Олександра Пресмана, він з невідомих причин був відсутній на 25 засіданнях.

3. Голосування без письмової реєстрації. Зафіксовані випадки «голосування» народних депутатів без письмової реєстрації. Таких народних депутатів – 10.

Зокрема, на одному засіданні «голосували» за відсутності письмової реєстрації Антон Кіссе, Павло Унгурян, Олександр Урбанський, Іван Фурсін, Геннадій Чекіта, на двох засіданнях Євген Дейдей і Сергій Фаєрмарк, на трьох Віталій Барвіненко, на чотирьох Олексій Гончаренко, на десяти – Олександр Пресман.

Іван Фурсін, Сергій Фаєрмарк, Віталій Барвіненко і Олександр Пресман також голосували без письмової реєстрації в минулому скликанні.

При цьому, достовірно не відомо, чи були присутні в залі для голосування зазначені народні депутати або лише їхні картки.

4. Законотворча діяльність. За перші сто днів роботи у Верховній Раді VIII скликання найбільше число законопроектів розробив Едуард Матвійчук, виступивши автором 10 законів.

Дев’ять законопроектів розробив Віталій Барвіненко, по 7 законопроектів розробили Іван Фурсін і Микола Скорик. 4 законопроекти подав Дмитро Голубов. По три законопроекти розробили Антон Кіссе, Сергій Фаєрмарк, Євген Дейдей, Олексій Гончаренко, Олександр Пресман і Сергій Ківалов. По 2 законопроекти внесли на розгляд парламенту Павло Унгурян та Олександр Урбанський. Нарешті, по одному законопроекту запропонували Геннадій Чекіта, Василь Гуляєв і Леонід Клімов.

Відмінною особливістю є те, що депутати переважно пропонують законопроекти, не пов’язані з профілем комітету, членами якого вони є.

5. Депутатські запити. Половина народних депутатів Одеської області за перші сто днів роботи Верховної Ради не скористалася правом подачі депутатського запиту. Зокрема, жодного запиту не подали Геннадій Чекіта, Леонід Клімов, Василь Гуляєв, Олександр Урбанський, Олександр Пресман, Дмитро Голубов, Іван Фурсін, Микола Скорик.

Частина запитів тільки 4-х народних депутатів співвідноситься з проблемами Одеської області чи безпосереднього їх виборчого округу: Сергій Ківалов, Антон Кіссе, Олексій Гончаренко, Едуард Матвійчук.

Найчастіше народні депутати зверталися до Кабінету Міністрів або в профільні міністерства.

6. Голосування щодо найбільш значущих законопроектів. Аналіз голосування народних депутатів Одеської області щодо найбільш значущих, на думку КВУ, законопроектів вказує на ряд особливостей. Зокрема, ряд парламентаріїв взагалі відсутні або не беруть участі в голосуванні при розгляді «реформаторських» законопроектів. Такої стратегії дотримуються Едуард Матвійчук, Сергій Ківалов, Василь Гуляєв, Віталій Барвіненко, Антон Кіссе та Микола Скорик. Крім того, через значну кількість пропусків, в таких голосуваннях тільки тричі брав участь Дмитро Голубов.

Найбільше схвалення серед народних депутатів Одеської області отримав закон, що дає старт реформуванню органів внутрішніх справ (№ 1550). За цей закон проголосували всі народні депутати-одесити, крім відсутніх Едуарда Матвійчука, Сергія Ківалова та Миколи Скорика.

За відмову від політики позаблоковості (№1014-3) не голосували Іван Фурсін, Антон Кіссе та Микола Скорик. Відсутні Едуард Матвійчук, Сергій Ківалов, Василь Гуляєв, Віталій Барвіненко і Олексій Гончаренко. Решта проголосували ствердно.

За легалізацію заробітних плат (№ 2212) не голосував Геннадій Чекіта, а Едуард Матвійчук, Сергій Ківалов, Дмитро Голубов, Іван Фурсін, Василь Гуляєв, Антон Кіссе, Олексій Гончаренко та Микола Скорик були відсутні.

За скорочення пенсійного забезпечення (в тому числі, скорочення привілейованих пенсій екс-чиновникам) (№2212) не голосували Геннадій Чекіта і Василь Гуляєв. Відсутні Едуард Матвійчук, Сергій Ківалов, Дмитро Голубов, Іван Фурсін, Антон Кіссе, Олексій Гончаренко та Микола Скорик.

Найменшу кількість голосів від народних депутатів Одеси та області отримав закон, що збільшує фінансову самостійність місцевих бюджетів (№ 1557). За цей закон проголосували тільки четверо: Сергій Фаєрмарк, Євген Дейдей, Павло Унгурян та Олексій Гончаренко.

За посилення відповідальності так званих реальних власників банків (№ 2085) ствердно голосували тільки Геннадій Чекіта, Олександр Урбанський, Сергій Фаєрмарк, Євген Дейдей і Павло Унгурян.

Також п’ятеро віддали свої голоси «ЗА» податкову реформу (№ 1578): Геннадій Чекіта, Сергій Фаєрмарк, Євген Дейдей, Павло Унгурян та Олексій Гончаренко. А Микола Скорик висловився ПРОТИ цього законопроекту.

7. Прийом виборців. Практично всі народні депутати відкрили як мінімум одну приймальню для виборців. Виняток становить Леонід Клімов, у якого приймальня відсутня. Позитивно, що всі депутати, обрані в одномандатних округах (крім Леоніда Климова), відкрили приймальні безпосередньо у своїх округах.

Найбільша кількість приймалень у Миколи Скорика – 21. У Івана Фурсіна працює 6 приймалень, по п’ять у Геннадія Чекіта і Антона Кіссе, 3 приймальні у Сергія Фаєрмарка, по дві – в Олександра Урбанського та Віталія Барвіненка. У решти народних депутатів – по одній приймальні.

8. Веб-сайти та соціальні мережі. Приблизно третина народних депутатів Одеської області взагалі не використовує можливості мережі Інтернет для комунікацій з виборцями. Відсутні веб-сайти і сторінки в соціальних мережах (або сторінки використовуються тільки в особистих цілях) у 6 з 16 народних депутатів: Дмитро Голубова, Леоніда Клімова, Івана Фурсіна, Віталія Барвіненка, Павла Унгуряна, Сергія Фаєрмарка.

Веб-сайти народних депутатів носять переважно інформаційно-новинний характер, де основна увага приділяється коментарям народних депутатів, а також їх окремим ініціативам.

Можливість зворотного зв’язку не передбачена на сайті Геннадія Чекіти, Едуарда Матвійчука, а на сайті Олександра Пресмана така функція не працює.

Найбільш активно інтернет-коммункації використовує Едуард Матвійчук, Сергій Ківалов, Антон Кіссе та Микола Скорик (веб-сайт, Facebook, Вконтакте).

Веб-сайт і Facebook використовує Геннадій Чекіта і Олексій Гончаренко, а Олександр Урбанський – веб-сайт і Вконтакте.

Євген Дейдей використовує Facebook.

При цьому Олексій Гончаренко та Євген Дейдей ведуть сторінки в соц-мережі самостійно.

9. Якість передвиборчих програм. Найбільш якісна передвиборча програма у Івана Фурсіна, а абсолютно неякісні програми в Едуарда Матвійчука та Леоніда Клімова. Вкрай низький відсоток якості передвиборчої програми у Олександра Пресмана. При цьому передвиборчі програми інших народних депутатів складаються з конкретних і розгорнутих пунктів приблизно на третину.

При цьому якість передвиборчих програм трьох з шести народних депутатів, обраних повторно в тих же округах, що і в 2012 році, покращилася. Якість програм Сергія Ківалова та Олександра Пресмана покращилася приблизно на половину по відношенню до попередніх програмних документів. На порядок покращилася якість передвиборчої програми Івана Фурсіна.

У той же час, якість передвиборчої програми Леоніда Клімова впало в 4 рази – до 0. Якість передвиборчої програми Антона Кіссе погіршилася в 2 рази: програма в попередньому скликанні наполовину складалася з розгорнутих пунктів. А Віталій Барвіненко не спромігся, як мінімум, відкоригувати свою передвиборчу програму і подав попередню – зразка 2012 року, в якій менше п’ятої частини пунктів є змістовними.

Посилання на інфографіку:
1. Партійність
2. Прогули
3. Голосування без письмової реєстрації
4. Голосування по ключовим законопроектам
5. Кількість поданих законопроектів.

Джерело : Одеський КВУ


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Новобілоуська громада розробила План свого відновлення

Як відновлюється культурне життя в Новобілоуській громаді на Чернігівщині

Для прокурорів розробили три дистанційні курси у сфері кримінального правосуддя

Батьки за Україну без тютюну та нікотину: лідери думок закликають захистити дітей від тютюнової епідемії

ZDOROVI долучились до обговорення викликів медичної системи в умовах війни на Форумі власників та керівників медичного бізнесу

В Україні вперше утеплять багатоквартирний будинок екоматеріалами за естонською технологією