“Наші”: “Найгірший час бути українцем у Канаді”

Наші люди в Канаді (ініціатива "Наші") працює над серією відео про життя українців в Канаді сто років тому і тепер, для україномовної авдиторії. Приклад попередньої творчості - ТУТ, Шлях ранніх ...

101
“Наші”: “Найгірший час бути українцем у Канаді”

Наші люди в Канаді (ініціатива “Наші”) працює над серією відео про життя українців в Канаді сто років тому і тепер, для україномовної авдиторії. Приклад попередньої творчості – ТУТ,

Шлях ранніх українських поселенців до втілення канадської мрії не був простим ніколи. Втім, є епізоди в цій історії, які вражають своєю несправедливістю і трагічними наслідками.

Впродовж І Світової війни значна частина канадських українців опинилася в статусі “ворожих союзників”, будучи формально підданими Австро-Угорщини. Це понесло за собою переслідування і утиски у всіх можливих правах, зокрема позбавлення волі. Ув’язнення в таборах вплинуло на цілі покоління канадських українців, про що не було змоги говорити довгі десятиліття після сумнозвісних подій.

Нашою метою є не пошук винних, а розповідь історії, яка мала б стати ґрунтом для роздумів та висновків. Тема не менш актуальна для сучасних поколінь, зокрема емігрантів, у світі, де досі є місце для експлуатації та визиску однією людиною іншої. А ще, цей досвід українців повинен посісти належне місце в загальній історії України.

Заледве, чи є сенс в тому, щоб вкотре наголошувати на упослідженості та терпіннях українського народу. Ця тема занадто часто стає знаряддям маніпулювання та різномантних спекуляцій.

У відео йде мова, радше, про загальну ідею зловживання та безправ’я, легітимації насилля, які не рідко є частиною імперської політики. Що мало б бути запорукою неповернення подібного досвіду — це те питання, на якому слід зосереджувати свою увагу. Що кожен з нас на своєму місці здатен зробити, щоб це ніколи не повторилося? А здатен більше, ніж може видаватися.

nashi.mediaproject[AT]gmail.com
“Ми проект “Наші” і ми розповідаємо про життя українців в Канаді, яким воно є і яким було”.


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Конкурси малюнків, квести й уроки фінансової грамотності: як залучати молодь до бюджетного процесу

Посилюємо голос ЛГБТ під час війни: реєстровані партнерства як запит спільнот на рівність перед законом

Фортеця Тягинь – форпост європейської історії українського півдня

Участь жінок у місцевому економічному розвитку, заснованому на спадщині. В Івано-Франківську відбулась майстерня-практикум Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Молодь з 30 громад напрацювала стратегії розвитку молодіжних рад під час літнього табору в Карпатах

Дуже просторова добірка вакансій в громадському секторі