Гомофобне насильство затьмарило ЛГБТ марш у Києві

Незважаючи на зусилля правоохоронців сьогодні, українська влада повинна була заздалегідь вжити більших зусиль, щоб запобігти насильницьким нападам на ЛГБТ активістів, кілька з яких були поранені ...

amnesty
Гомофобне насильство затьмарило ЛГБТ марш у Києві

Незважаючи на зусилля правоохоронців сьогодні, українська влада повинна була заздалегідь вжити більших зусиль, щоб запобігти насильницьким нападам на ЛГБТ активістів, кілька з яких були поранені сьогодні, заявила Amnesty International.

Відсутність координації з організаторами заходу та неспроможність забезпечити належну евакуацію призвело до того, що незважаючи на наявність принаймні 1500 міліціонерів та солдат національної гвардії, близько 10 протестуючих були поранені у результаті атак з боку контр-демонстрантів. Принаймні п’ять міліціонерів були поранені, один знаходиться в критичному стані.

“Огидного гомофобного насильства, яке спалахнуло сьогодні на київських вулицях, можна було б уникнути. Проте замість того, щоб відреагувати на заклики до насильства з боку праворадикальних груп належною підготовкою, міліція прийняла рішення надати захист маршируючим тільки вчора. Якби більше часу було витрачено на планування та координацію, цих поранень могло б не бути”, – сказав Денис Кривошеєв,заступник директора програми Amnesty International по Європі та Центральній Азії.

“Вкрай важливо, щоб влада провела розслідування та переслідувала в судовому порядку тих, хто несе відповідальність за насильство. Необхідно також вживати більше зусиль для захисту членів ЛГБТ спільноти від атак в майбутньому”.

У 2012 і 2014 Марші ЛГБТ в Києві скасовували в останній момент після заяв правоохоронців про те, що беручи до уваги загрози, вони не зможуть забезпечити безпеку учасників. Цього року погрози знову прозвучали з боку праворадикальних груп, Свободи і Правого Сектору. Міліція провела зустрічі з організаторами заходу, намагаючись відмовити їх від проведення заходу, але зрештою рішення про захист Маршу було прийнято в п’ятницю, 5 червня.

З міркувань безпеки маршрут Маршу тримали в секреті до останнього моменту. Розпочавши ходу о 10 годині ранку, близько 250 активістів майже одразу були атаковані. Хоча міліція вжила заходів, щоб захистити демонстрантів, заарештувавши щонайменше 28 контр-демонстрантів, були випадки, коли зроблено було недостатньо. Один зі свідків розповів Amnesty International, як міліціонери, сформовані в кордон, не захистили міжнародних спостерігачів, яких наздоганяв агресивно налаштованій натовп.

“Дуже сумно, що подія, метою якої було святкування рівності, різноманіття і права на свободу вираження та зібрань, спровокувала таку насильницьку гомофобію, а реакція влади недостатньою”, – сказав Денис Кривошеєв.

“Тим не менш, той факт, що марш відбувся, як і планувалося, означає, що Україна пройшла важливу перевірку на толерантність. Це не безболісне випробування, і очевидно, що країна має пройти ще довгий шлях до становлення більш толерантного суспільства”.

Для отримання додаткової інформації або для організації інтерв’ю звертайтеся до прес-секретаря Amnesty International в Україні Богдана Овчарука ([email protected], +38 (067) 551 69 44, +38 (044) 483 26 06).

Джерело : Amnesty International в Україні


Тематика публікації:  

Останні публікації цього розділу:

Вийшов другий сезон Rights Now! Podcast

На Тернопільщині ділилися кращими практиками розвитку гуманітарно-соціальної сфери

Громади Донеччини обговорили діяльність центрів підтримки громадян

ZDOROVI представляє результати шостої хвилі опитування «БАРОМЕТР»: стан системи охорони здоров'я України

«Як підготуватися до сексу»: новий випуск просвітницького подкасту від «Феміністичної майстерні»

Відсутність документів на нерухомість — одна із критичних перепон отримання компенсації через єВідновлення