Політичні переслідування в Криму: «18 травня. Версія 2.0 або продовження»

Посилення політичних переслідувань в Криму здійснюється із геометричною прогресією. Незабаром на окупованій території під грифом «неблагонадійні» опиняться всі, хто хоч якось не підтримує ...

Крим
Політичні переслідування в Криму: «18 травня. Версія 2.0 або продовження»

Посилення політичних переслідувань в Криму здійснюється із геометричною прогресією. Незабаром на окупованій території під грифом «неблагонадійні» опиняться всі, хто хоч якось не підтримує самопроголошену владу та анексію півострову Росією.

Про це на прес-конференції присвяченій презентації другого щомісячного звіту «Крим: хроніки окупації» заявили активісти Центру Громадянських Свобод та Євромайдан SOS. Сфабриковані засідання, арешти, несанкціоновані допити, практика доносів – все це «процвітає» у Криму. Тому і літо для кримчан почалось не надто втішно.

Наприклад, якщо минулого року окупаційна влада просто заборонила мирне зібрання,яке було присвячене Дню пам’яті жертв депортації кримських татар, то цього року ситуація склалась більш сумно, а ФСБ спрацювало ще підступніше.

«Отримання дозволу на проведення мирного зібрання – це ще не гарантія безпеки організаторів та учасників акції. Як показують судові процеси над організаторами заходу присвяченого Дню пам’яті жертв депортації кримських татар, ситуація із дотриманням прав людини погіршується. Адже цього року окупаційна влада надала дозвіл на проведення мирного зібрання 18 травня, а кілька тижнів потому провела судові засідання та оштрафувала організаторів мітингу. Тому ми можемо стверджувати, що навіть ті обмежені юридичні механізми, якими намагаються себе убезпечити люди, що обстоюють свою позицію, не є дієвими.» – прокоментувала ситуацію волонтер Євромайдан SOS Марія ЛИСЕНКО.

Всіх активістів у Криму окупаційна влада судить як громадян РФ, обгрунтовуючи це тим, що вони не відмовлялись від автоматичного надання їм громадянства. Не зрозуміло також, як політичні в’язні потрапляють у Крим та у РФ, офіційно не перетинаючи кордон.

«Репресії та тиск на активістів у Криму відбувались ще під час початку Майдану. До моїх батьків та в університет приходили тодішні працівники СБУ, тепер – ФСБ, звинувачуючи в тому, що я вбиваю Беркут на Майдані. Потім, мій друг Олександр Костенко (український політичний в’язень в РФ) зник, є підозра, що його викрали та переправили у Крим. Де показово, на початку лютого, його почали судити. Тоді ж хвиля політичних репресій проти мене відновилась із новою силою. У мене вдома проводили обшуки, інколи по 5 разів на день. В результаті знайшли радянський шолом, зробили із цього цілу виставу, а потім написали у ЗМІ, що розсекретили черговий склад Правого Сектору.» – розповів переслідуваний за політичними мотивами в Криму Станіслав КРАСНОВ.

Під час заходу було наголошено про постанову №367, яка має на меті врегулювати порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію України. Проте, по факту, вона є дуже неякісною та несе велику загрозу. Порядок містить 7 підстав для отримання спеціального дозволу іноземцями для в’їзду у Крим. Однак, він не враховує багато категорій іноземців (у тому числі російських адвокатів, які захищають інтереси українським громадян у Криму (справа Костенко), журналістів, правозахисників). Іноземці, які дотримуються законів України, і так їдуть в Крим через материкову Україну, тобто через державний кордон, де проходять контроль. А ті, хто ігнорують закони України, і далі будуть потрапляти в Крим з території РФ.

«Під час прийняття постанови №367 Кабінет Міністрів України в черговий раз перевищив свої повноваження і було грубо порушено право громадян на вільне пересування.» – про це на прес-конференції заявив Роман МАРТИНОВСЬКИЙ, експерт регіонального центру прав людини.

Із повним текстом звіту можна ознайомитися за посиланням.

Запис прес-конференції англійською мовою.

Джерело : Євромайдан SOS


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Вийшов другий сезон Rights Now! Podcast

На Тернопільщині ділилися кращими практиками розвитку гуманітарно-соціальної сфери

Громади Донеччини обговорили діяльність центрів підтримки громадян

ZDOROVI представляє результати шостої хвилі опитування «БАРОМЕТР»: стан системи охорони здоров'я України

«Як підготуватися до сексу»: новий випуск просвітницького подкасту від «Феміністичної майстерні»

Відсутність документів на нерухомість — одна із критичних перепон отримання компенсації через єВідновлення