Інформаційний супровід децентралізації на Донбасі провалився, – Донецьке КВУ

Процес децентралізації для багатьох активістів та чиновників Донеччини досі залишається чимось невідомим і незрозумілим. Про це розповів керівник напрямку «Розвиток місцевого самоврядування» ...

КВУ
Інформаційний супровід децентралізації на Донбасі провалився, – Донецьке КВУ

Процес децентралізації для багатьох активістів та чиновників Донеччини досі залишається чимось невідомим і незрозумілим.

Про це розповів керівник напрямку «Розвиток місцевого самоврядування» Донецької обласної організації «Комітет виборців України» Валерій Кочуєв 30 липня у Красноармійську на форумі «Відновлення через діалог».

За його словами, показовим під час обговорень було те, що люди, а на 80% це були представники місцевої влади і на 20% громадські активісти, висловлювали незадоволення тим, як відбувається процес децентралізації. «А за браком знань виникає й відторгнення ідеї децентралізації. Так, немає розуміння принципів формування громад та прозорості процесів загалом. Чиновники не знають, якою буде їх зона відповідальності, вони не вмотивовані вести просвітницькі кампанії з цієї теми. А несформовані наразі громади переживають, що вибори можуть погіршити ситуацію, якщо будуть проведені до завершення процесу децентралізації», – зазначив Кочуєв.

Під час тематичної дискусії «Децентралізація та місцеві вибори» гарячи суперечки виникали навколо проблем та ризиків проведення виборів на Донбасі. «Дражливими були питання голосування вимушених переселенців, заборони брати участь у виборчому процесі тих, хто допомагав організовувати псевдореферендуми, відсутність можливості самовисування, а, відповідно, й оновлення місцевих еліт, проведення чи непроведення виборів у населених пунктах на території зіткнення, прозорість принципи призначення військово-цивільної адміністрації та доцільність проведення виборів, наприклад, до завершення процесів децентралізації.

«В учасників заходу відчувався певний когнітивний дисонанс. Адже, з одного боку, вибори сприймаються як можливість впустити у владу нові еліти, а, з іншого боку, вибори сприймаються як схема затвердження тих самих місцевих «князьків» при владі. Виходить так, що місцеві чиновники чекають вибори як шанс перезапуску, а частина громадських активістів виступають проти. Обидва табори знаходять переконливі аргументи, головним з яких є посилання на волю народу. Говорячи про вибори на звільнених територіях Донецької та Луганської областей ми повинні в першу чергу виходити з принципів та стандартів проведення виборчої компанії, які закріплені на законодавчому рівні як в нашому виборчому законодавстві так і міжнародних документах і не намагатись сховати за цими принципами політичні мотиви, якими б «світлими та необхідними» вони всім не здавались», – наголосив Кочуєв.

До дискусії також долучились народний депутат ВР Олександр Черненко, а також національний радник з юридичних питань, керівник відділу верховенства права, координатор проектів ОБСЄ в Україні Олександр Водянніков. Також піднімали питання консолідації сил середнього класу як щеплення від тоталітарних рецидивів та особливого статусу Донбасу.

Нагадаємо, 30 липня в Красноармійську відбувся західно-донбаський форум на тему «Відновлення через діалог». Захід був організований за ініціативи ОБСЄ задля пошуку шляхів вирішення проблем Донбасу. Серед гостей були представники державної влади та керівники міст і установ, заступники міністрів екології, інформаційної політики, економічного розвитку, аграрної політики, представники місцевої влади та громадські діячі.

Джерело : Донецька обласна організація «Комітет виборців України»


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Новобілоуська громада розробила План свого відновлення

Як відновлюється культурне життя в Новобілоуській громаді на Чернігівщині

Для прокурорів розробили три дистанційні курси у сфері кримінального правосуддя

Батьки за Україну без тютюну та нікотину: лідери думок закликають захистити дітей від тютюнової епідемії

ZDOROVI долучились до обговорення викликів медичної системи в умовах війни на Форумі власників та керівників медичного бізнесу

В Україні вперше утеплять багатоквартирний будинок екоматеріалами за естонською технологією