Відбулися “Дні мусульманської культури в Кременчуці”

У Кременчуці, на базі відділу мистецтв Центральної бібліотеки для дорослих відбулися «Дні мусульманської культури», які були направлені на руйнування негативних стереотипів про мусульман через ...

Дні мусульманської культури
Відбулися “Дні мусульманської культури в Кременчуці”

У Кременчуці, на базі відділу мистецтв Центральної бібліотеки для дорослих відбулися «Дні мусульманської культури», які були направлені на руйнування негативних стереотипів про мусульман через знайомство з ісламом.

Першого дня про Іслам розповідали імам Полтавської Мечеті шейх Амін та імам кременчуцької громади шейх Тагір. Серед зацікавлених містян, які завітали на захід були присутні і офіційні представники єврейської громади міста Кременчука.

Після розповідей про культуру ісламу та перегляду фільму про діяльність мусульманської спільноти в Полтавській області, присутні почали живе спілкування у форматі «питання-відповіді». Це дозволило учасникам позбутися власних стереотипів про іслам та мусульман.

У фіналі зустрічі голова єврейського благодійного фонду «Хесед хаім» Євген Лєщинський запросив мусульманську громаду на майбутні заходи, присвячені святкуванню єврейського Нового Року у вересні і запропонував мусульманській спільноті провести спільний інтеркультурний захід та запросити й інших представників національних меншин, які проживають у місті Кременчуці.

Валентина Радченко, заступник директора Міського Палацу культури, запропонували у якості майданчика для майбутнього інтеркультурного заходу Міський палац культури.

Другого дня відбулася лекція-діалог про інститут сім’ї в ісламі, жінку в ісламі, про сімейні цінності. Кандидат філологічних наук Кангіева Аліє розпочала свою лекцію з розгляду прав та обов’язків чоловіка і дружини в ісламській сім’ї. Один з найбільш поширених стереотипів – це «пригноблена жінка сходу». Цей стереотип склався через історичні традиції деяких народів, які сповідують іслам, як релігію. Але є традиції локальних ісламських народів, а є ісламська доктрина про те, як жінка повинна виглядати і функціонувати в суспільстві. Ісламська традиція показує, що жінка в ісламі може бути і вченою, і підприємницею, і впливовою громадською діячкою.

Під час обговорення прав та обов’язків жінки та чоловіка в ісламській родині, у присутніх виникало багато запитань.

Присутніх цікавило питання про можливість розлучень в ісламських сім’ях, як це регулюється, яке ставлення в суспільстві до розлученої жінки, чи може вона виходити заміж знову. Чи є обов’язком розлученого чоловіка утримувати свою колишню дружину.

Аліє і шейх Ібрагім розповіли, що в ісламі чоловік наділений більшою відповідальністю, ніж жінка. Приймаючи рішення взяти ще одну дружину, чоловік повинен оцінити свої реальні можливості утримувати кількох дружин. Шейх Ібрагім сказав, що дозволено мати 4 дружини, але більшість мусульман по всьому світу мають одну дружину.

Цікаво було дізнатися, що мусульманин може одружитися на мусульманці, християнці або іудейці, а жінка мусульманка може вийти заміж тільки за мусульманина.

Фіналом циклу заходів знайомства з ісламом став майстер-клас від мусульманської спільноти Кременчука з зав’язування хіджаба та малювання хною. Зустріч відкрив імам Кременчука, шейх Тагір. Він розповів присутнім про традиційний одяг мусульман, жіночі та чоловічі вбрання, святкові та повсякденні. Чоловікам не можна носити шовк і золоті прикраси. Дівчинка з моменту досягнення статевої зрілості носить головну хустку – хіджаб, який закриває шию і підборіддя, ховає ауру від сторонніх. Непрозора тканину закриває руки до кистей і ноги до щиколоток.

Аліме Солієва на своїй доньці продемонструвала як можна зав’язати хустку, використовуючи декілька різних хусток одночасно за допомогою спеціальних шпильок і голок.

Під час майстер-класу у всіх бажаючих була можливість приміряти хіджаб. Також ціла черга утворилася з охочих прикрасити себе візерунками з хни. Після цього, шейх Тагір знайомив присутніх з арабською мовою. Розбирали алфавіт і креслили літери. Зустріч видалася захопливою. Цікаво і корисно знайомитися з різними культурами. «Дізнаватися більше та спілкуватися»,- саме з такими відгуками розходилися учасники майстер-класу.

Цими заходами організатори започаткували діяльність інтеркультурного майданчика для поширення інформації про цінності, особливості та діяльність національних меншин міста Кременчука та внутрішньо переміщених осіб, що є важливим для гармонійного співжиття громад у сучасному місті. Протягом серпня, на базі бібліотеки, відбувся також цикл заходів «Український Донбас» та «Дні єврейської культури». У стосунках з іншими культурами нам потрібна взаємна повага, відкритість і толерантність, бо на ґрунті неуцтва та нетолерантності найкраще процвітають упередження і стереотипи.

Заходи відбуваються в рамках проекту «Кампанія зміни громадської думки для руйнування негативних стереотипів та налагодження діалогів між жителями міста Кременчука», що реалізується громадською організацією «Культурний діалог» спільно з Літературним угрупуванням «СТАН» в рамках проекту Мережі Меншин Східного Партнерства, що діє за фінансової підтримки Європейського Союзу в Україні. Означена діяльність є логічним продовженням проекту «Інкубатор Довіри», який реалізується за підтримки National Endowment for Democracy (NED).

Джерело : ГО “Культурний ді@лог”

Автор : Ірина Каць


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Новобілоуська громада розробила План свого відновлення

Як відновлюється культурне життя в Новобілоуській громаді на Чернігівщині

Для прокурорів розробили три дистанційні курси у сфері кримінального правосуддя

Батьки за Україну без тютюну та нікотину: лідери думок закликають захистити дітей від тютюнової епідемії

ZDOROVI долучились до обговорення викликів медичної системи в умовах війни на Форумі власників та керівників медичного бізнесу

В Україні вперше утеплять багатоквартирний будинок екоматеріалами за естонською технологією