Фахівці Центру «Логос» роз’яснювали як впровадити у громадах ідеї сталого розвитку та громадського залучення

Починати поширення нових ідей щодо розвитку громад варто з нового покоління та педагогів, залучаючи до нього також і місцевих депутатів та посадовців. У містечках та селах, які розташовані на Сході ...

Додано:

2
Фахівці Центру «Логос» роз’яснювали як впровадити у громадах ідеї сталого розвитку та громадського залучення

Починати поширення нових ідей щодо розвитку громад варто з нового покоління та педагогів, залучаючи до нього також і місцевих депутатів та посадовців.

У містечках та селах, які розташовані на Сході та Заході України центром «Логос» проведено серію презентацій ідей сталого розвитку, а також громадської активності, спрямованої на розвиток громади. Зокрема, заходи відбулися у Перемишлянському районі Львівщини та у Лиманській громаді Донеччини, яка є однією  з найбільших об’єднаних громад  в Україні.

2

На переконання організатора заходів, експерта Інформаційно-аналітичного центру «Логос» Олега Яценка «важливо, щоб педагоги і молоді мешканці громади знали як можна власною участю наближати успіх своєї  громади, пропагуючи ідеї сталого розвитку територій, який, до речі, передбачено в урядовій концепції децентралізації влади в Україні». Лектори центру «Логос» наголошують, що економічна та господарська діяльність сьогодні не має шкодити наступним поколінням, тому той розвиток громад, що є сталим, обов’язково дбає за стан довкілля, збереження лісів та біорізноманіття, враховує необхідність адаптації до зміни клімату.

3

Молоді важливо бачити особисті успішні приклади громадської участі у розвитку громад. Саме тому лекторами як на Львівщині, так і на Донеччині на презентаціях з тематики сталого розвитку і громадського залучення для роботи з молодіжною аудиторією стали ті, хто сам приєднався до громадської діяльності на схожих заходах. Для прикладу, у Лиманській громаді виступав Олександр Щичко – з Краматорська, який залучився до громадської підтримки розвитку громад тоді, коли на початку цього навчального року експерти центру «Логос» роз’яснювали децентралізацію в його університеті.  Наприкінці кожної презентації відбувається показ мотивуючих телесюжетів про успішні приклади громадської активності на користь розвитку громад, зменшення кількості сміття тощо, які організовують волонтери після участі у просвітницьких заходах центру «Логос».

SV-4w9WaBQ8

На лекціях також пропагується енергоефективність, адже, наприклад, за словами Олега Яценка одне з досліджень показало, що школярі, які дізнаються про такий елемент сталого розвитку як ощадливе ставлення до ресурсів, можуть призвести до зменшення споживання води на 10 %.

Окремою темою на презентаціях є обговорення необхідності та шляхів адаптації до зміни клімату. Лектор центру «Логос» Олександр Щичко розповідає: «ідея сталого розвитку також спонукає нас адаптуватися до зміни клімату через, наприклад, посадку на вулицях і у дворах шкіл чи будинків тих дерев, які краще затіняють, забезпечують прохолоду влітку, адже останніми роками спека влітку тримається в Україні вже не по кілька днів, а по кілька тижнів».

IMG_20170510_102837

Як видно з телесюжету регіонального телеканалу Донеччини презентації з тематики громадського залучення та сталого розвитку також мотивують молодь до громадської активності. Так, після заходу центру «Логос» старшокласниця Лиманської гімназії Анастасія Петрик заявила журналістам, що має намір провести екологічну акцію у своїй громаді.

Загалом за період останнього року центром «Логос» організовано виступи у десятках сіл, селищ, невеликих міст у 6 областях України, охоплено понад 5 000 осіб з числа молоді, педагогів, депутатів місцевих рад, сільських голів тощо. Більшість таких заходів відбулася в рамках проекту «Здійснення інформаційно-просвітницької та адвокаційної кампанії для формування спроможних громад Луганщини, Донеччини, Львівщини і Одещини». Цей проект був виконаний у рамках реалізованої Інститутом громадянського суспільства в партнерстві з Фондом Східна Європа програми ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», яка отримала фінансову підтримку Європейського Союзу. Відповідно до результатів, оприлюднених на сайті Фонду Східна Європа, оцінка 23 проектів НУО, виконаних у рамках зазначеної програми, дала можливість визначити 7 інноваційних проектів, які названо «моделями успіху», серед яких обрано і проект центру «Логос». Про це йдеться у виступі керівника внутрішнього оцінювання грантів ФСЄ Віктора Карпенка на підсумковій конференції програми та у вступній частині видання «Каталог громадських ініціатив, реалізованих у рамках проекту «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні».


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Літня Українська Миротворча Школа 2024

Для українців у Польщі запустили онлайн-курси з вивчення польської: як приєднатися до навчання

Протидія гендерно-зумовленому насильству: тренінг для поліцейських сектору освітньої безпеки Чернігівщини

Стресостійкість учасниць зросла на 49%. Підсумки програми «ReStart Свідомості» та гайд на Дія.Освіта

Чи впливає на податки та дохід отримана гуманітарна допомога від Благодійного фонду «ССС»?

У Підволочиській громаді відкрили молодіжний простір «Знайди себе»