...

Громадський простір на Пруті

Проголосувало: 763

Активне громадське коло на березі річки Прут у Чернівцях створило «Маяк» — першу партисипативну культурну платформу.

ІСТОРІЯ ПРОЕКТУ

Конструкція Маяка і локація були створені у співпраці громадського сектору, міської влади та локального бізнесу у 2017 році. Активності на локації протягом 3 років підтримуються активними учасниками громади та міжнародними фондами.

"За 2 літні сезони існування проекту на просторі відбулися близько 40 організованих і спонтанних подій: вечірки, концерти, кінопокази, лекції, пленери, фотосесії, презентації, дискусії, велопробіги пікніки тощо", - розповідає Ярослав Побежан.

Проект реалізують мистецька формація «Dzestra», група культурних активістів та жителі Чернівців. Тут відбувся архітектурний конкурс ArchiVision, дослідження UrbanExploration, подія-закриття фестивалю «Майстерня міста». Молодь організовує вечірки, обираючи цей простір для подій просто неба. 

Молодь використовує меседжі та гасла проекту. Містяни обирають локацію для прогулянок та відпочинку.

 #людикоторыенасПРУТ

Увага до ріки в межах проекту «ПРУТ заново» спровокувала ще більшу зацікавленість.  

«ПРУТ заново» — це ідея культурної інтеграції річки Прут у середмісті Чернівців. Схил від історичного центру міста до ріки, індустріальна частина вулиці Прутської та сама набережна мають величезний потенціал, щоб стати зоною рекреації, районом розваг та культури. Важливо продемонструвати нові функції й можливості цієї території, привернути увагу до її перспективних об’єктів, наповнити їх новими сенсами й значеннями. А також позбутися стереотипу про ізольованість чи віддаленість набережної від центру міста. 

21731525_1453308544790483_3367644130154942686_o

Громада почала думати, як удосконалити інфраструктуру веломаршруту, який був розроблений в рамках проекту. Якісно змінився спосіб висвітлення новин про річку та міський пляж у локальних медіа. 

«Маяк» − нова локація на березі річки Прут, перша партисипативна культурна платформа в Чернівцях, де кожен охочий може організувати власну подію. Простір відкритий для всіх проявів культури (музики, кіно, театру, танцю, сучасного мистецтва), освіти, творчості та відпочинку.

21740751_1453306114790726_6128299686225829899_o

Історія «МАЯКА» стала успішною завдяки співпраці представників громадського сектору (ініціаторів та авторів проекту), локального бізнесу, міської влади та активних громадян (волонтерів та учасників подій). 

СЕКРЕТИ УСПІХУ ПРОЕКТУ

1. Концептуалізуйте та візуалізуйте свою ідею на всіх етапах

2. Шукайте способи залучити у проект якомога різноманітніші соціальні групи

3. Створюйте якомога більше інформаційних приводів і активно працюйте зі ЗМІ та соціальними медіа.


Матеріали у соцмережах

www.facebook.com  Інстаграм Проекту instagram.com/prutanew

17_mayak