...

Інклюзивний форум «Без кордонів, без обмежень» на Полтавщині

Проголосувало: 560

Міжрегіональний інклюзивний форум «Без кордонів, без обмежень» — це круглі столи, майстер-класи, фестиваль для інтеграції людей з інвалідністю у громаду, а також протидії дискримінації по відношенню до людей з інвалідністю. Захід у Полтавській області зібрав людей з 8 регіонів України. 

ІСТОРІЯ ПРОЕКТУ

 

Найбільш масовий захід для людей з інвалідністю Полтавської області відбувся у селі Наріжжя Семенівський району. 120 людей з 8 регіонів України впродовж трьох днів плідно спільнодіяли на Міжрегіональному інклюзивному форумі «Без кордонів, без обмежень». Проект отримав фінансування в рамках програми "Активні громадяни".

Форум направлений на забезпечення культурних  потреб людей з інвалідністю та людей похилого віку через проведення інклюзивного фестивалю «Рогозів кут».

«Цей захід загострив увагу до проблем людей з інвалідністю та людей похилого віку та їхньої ролі в житті громади. Успішна реалізація проекту на локальному рівні дала поштовх для продовження його життя на регіональному рівні», — розповідає Любов Грек.

Проект складався із трьох основних складових. По-перше, це живе спілкування через проведення круглих столів із залученням депутатів обласної, районної та селищної ради, потенційних спонсорів (місцевих підприємців та с/г виробників), представників ГО та місцевих органів влади.  По-друге, це майстер-класи від представників Народної академії творчості інвалідів з виставкою виробів декоративно-прикладного мистецтва. А по-третє, це фестиваль — концерт людей з інвалідністю з у 7 номінаціях: дитяча творчість, естрадний вокал, сценічна дія, хореографія, художнє слово, інструментальний жанр, народна пісня.  Важливою складовою фестивалю стало також театралізоване дійство та відпочинок на озері Бурчак, дискотеки з живою музикою та виконанням.         

«Все разом, зі змаганнями з рекреаційних видів спорту, зробило цей проект унікальним і неповторним на теренах нашого краю. Про це свідчить те, що окрім представників Полтавської області нас відвідують представники з інших 8 регіонів України. Таким чином, фестиваль дозволяє налагодити спілкування, показує гарний приклад активного життя для людей, а особливо для дітей з інвалідністю. Він вчить толерантному ставленню та інтегрує людей з інвалідністю у громаду, а також протидіє дискримінації по відношенню до людей з інвалідністю», — переконана одна з організаторок Любов Грек, Семенівська районна організація інвалідів СОІУ Полтавської області.

інклюзифний форум1

На думку організаторів, проект став успішним завдяки поєднанню багатьох складових. Насамперед, активного відпочинку на березі озера Бурчак та можливість проявити свої творчі здібності і нахили. Все це поєднувалося з можливістю поспілкуватися та поділитися досвідом вирішення нагальних проблем людей з інвалідністю. Культурне дозвілля стало приводом зібрати громаду і залучити до вирішення проблем осіб з інвалідністю.    

Проект продовжує своє життя завдяки виділенню коштів з місцевих бюджетів, спонсорів — місцевих сільськогосподарських товаровиробників та проектної  діяльності організації. Зокрема, на початку серпня 2018 року в с. Наріжжя  впродовж трьох днів проходив аналогічний захід — п'ятий інклюзивний фестиваль «Рогозів кут».

А шостий інклюзивний фестиваль «Рогозів кут» відбудеться в першій половині серпня 2019 року. У цьому році запрошені особи з інвалідністю з Молдови та Білорусі. Подібні інклюзивні заходи стали проводитись в м. Балта Одеської області,  м. Покровськ Донецької обл., м. Вінниця та у м. Боярка.     

СЕКРЕТИ УСПІХУ ПРОЕКТУ

 

1. Інклюзивність (в якій мірі проект враховує інтереси різних категорій населення регіону).

2. Інноваційність (в якій мірі методи та підходи були новими та креативними).

3. Можливість адаптації та поширення (проект дає  можливість використовувати його як на локальному рівні, так і на глобальному).    


Матеріали у ЗМІ 

Вісник Семенівщини

 

6_inclusive_forum