...

П’ятничанський еко-парк

Проголосувало: 615

Проект «Еко-парк» — про згуртування місцевої громади мікрорайонів «П’ятничани» та «Корея» у Вінниці довкола відновлення П’ятничанського парку. Активісти провели декілька суботників та висадку дерев. 

ІСТОРІЯ ПРОЕКТУ

Вінничани з громад мікрорайонів «П’ятничани» та «Корея» у м.Вінниця згуртувалися для відновлення пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «П’ятничанський парк».  Тут мешкають люди різного віку та соціального статусу, але об'єднує їх проживання на одній території та спільна занедбана рекреаційна зона.

Один із активістів, який мешкає неподалік парку, не міг залишитися байдужим до цих проблем — так народився проект «Еко-парк». Команда проекту отримала підтримку в межах програми «Активні громадяни» і на початковому етапу спрямувала свої ресурси на інформування вінничан про стан П’ятничанського парку та потребу активних дій. 

еко-парк3

Активісти розповідають, що для реалізації проекту вдалося згуртувати біля 200 активних жителів мікрорайонів, які спільно провели декілька суботників та висадку дерев. 

«Щороку кількість парків та дерев в цілому у світі зменшується, — говорить громадська активістка Роксолана Варчук. — Це призводить до негативних наслідків, насамперед, для людей. Адже, коли змінюється клімат, змінюється і життя людей навколо. Ми з командою змогли підняти питання занепадання одного з парків нашого міста.

Проект "Активні громадяни" допоміг нам у цьому. Найперший поштовх до дії  дали саме фасилітатори проекту під час тренінгу. Як результат — зараз ми маємо більш доглянутий парк, а також сформовані зв'язки між громадою жителів навколишньої території та місцевої влади».

Примітно, що після закінчення проекту на екологічну проблему звернули увагу обласні депутати та ініціювали виділення коштів на подальше утримання та відновлення парку.

«Після закінчення проекту до нас звертались представники ІТ-компаній міста і ми організовували суботники та висадку дерев також з молодими спеціалістами з таких компаній», —  Роксолана Варчук розповідає про резонанс проекту.

Проект відбувся також завдяки його партнерам: зокрема, працівникам АТП «Слободянюк» та Вінницького ендокринного диспансеру, які допомагали, залучаючи всі можливі ресурси. Також проекту посприяли голови та секретарі вуличних комітетів мікрорайонів, на території яких виконували проект. 

Цікаво, що проект має своє продовження. Зокрема, ведуться переговори з обласними депутатами щодо встановлення сміттєвих баків по всій території парку та обслуговування таких контейнерів. Також було подано проект на «Бюджет громадських ініціатив», що має назву «Водному простору — простір» на очистку та укріплення берегової лінії озера, що знаходиться біля парку. В подальших планах — написання проекту на створення біля озера місця для публічних обговорень та маленьких фестивалів.  

СЕКРЕТИ УСПІХУ ПРОЕКТУ

1. Залучення якомога більшого числа осіб, які будуть зацікавленні в реалізації проекту на найвищому рівні. Як правило, найкраще реагують на такі проекти молоді люди 17-25 років та поважного віку 60+ років. 

2. Бути впевненим в своїх силах та мати в собі бажання переконати людей у можливості реалізації проекту. 

3. Злагоджена команда. Важливо розподіляти обов'язки між всіма членами команди, а також самоконтроль над виконанням цілей.   


 Матеріали у ЗМІ та соцмережах

vezha.vn.ua  vlasno.info  vlasno.info  myvin.com.ua  UA: ВіННИЦЯ  youtube.com 

1_eko_park