...

Кроки до формування інклюзивного суспільства у Вінниці

Проголосувало: 234

Подолання бар'єрів у сприйнятті людей з інвалідністю, формування інклюзивного суспільства — така мета соціально-просвітницького проекту «Кроки довіри».  А серед активностей — просвітницькі заходи, створення інклюзивної бібліотеки та її он-лайн версії.

ІСТОРІЯ ПРОЕКТУ

 

Місія циклу просвітницьких заходів в напрямку "інклюзивна література" — поширення філософії інклюзії серед студентів педагогічних та соціальних спеціальностей, стала можливою через сприяння програми Британської Ради "Активні громадяни". 

кроки довіри2

Студенти кількох закладів освіти через цікавий формат "Живої бібліотеки" дізналися про життя людей з інвалідністю, серед яких є успішні вінничани. Ініціатори також знайомили аудиторію з творами сучасних авторів, які пишуть про людей різного віку з особливостями розвитку. 

"Проект "Кроки довіри" діє для створення інклюзивного суспільства. Робимо разом ці маленькі кроки, бо тільки приймаючи — можна щось змінювати", — говорить ініціаторка проекту Оксана Крижанівська.

Закуповується бібліотечка, відбуваються воркшопи, тренінги та  майстер-класи. А завдяки підвищенню обізнаності багатьох людей з інклюзивною літературою стали можливими чимало цікавих історій успіху, постійно є зворотній зв'язок. 

кроки довіри1

З часу початку реалізації проекту відбулося понад 100 різноманітних активностей, залучено більше 30 навчальних закладів та інших організацій, а отже з'явилося багато соціальних зв'язків, особистих та огранізаційних. Про важливість проекту для громади говорить і кількість запрошень від навчальних та культурних закладів презентувати досвід. 

"Напрацювання проекту досі реалізовуються на різних заходах, виховних годинах на теми інклюзії, рівності, толерантності, різноманіття, уроках доброти, уроках особливої літератури, батьківських зборах, педагогічних нарадах, семінарах та курсах підвищення кваліфікації".

Успіх проекту став можливим завдяки співпраці між різними організаціями  та особистій взаємній підтримці. Ключовим партнером команди проекту стала ГО "Гармонія", зокрема, пані Раїса Панасюк та Олена Чорнобривенко. Також партнерами стали Вінницький гуманітарно-педагогічний коледж, Вінницька міська централізована бібліотечна система та Вінницький педагогічний університет ім. Михайла Коцюбинського.

Перспективним є напрямок з промоції дитячої інклюзивної літератури, як дієвого ресурсу для нової української школи. Є задум щодо створення мережі маленьких вільних бібліотек з інклюзивною дитячою літературою. Це яскраві маленькі книжкові будиночки-шпаківні, які можна використовувати для активностей з розвитку інклюзивних компетентностей.

СЕКРЕТИ УСПІХУ ПРОЕКТУ

1. Щиро вірте у свою ідею.

2. Знаходьте моральну підтримку серед свого оточення. 

3. Спирайтеся на справжні життєві цінності. 


 Матеріали у ЗМІ

20minut

2_kroki_doviry