...

Форум-театр на протидію булінгу

Проголосувало: 136

Як інноваційні практики проекту “Соціальний театр: набуття навичок розв’язання проблем молодіжного середовища” допомагають протидіяти булінгу в шкільному середовищі міста Лубни, що на Полтавщині.

ІСТОРІЯ ПРОЕКТУ

 Як ефективніше здійснювати профілактику булінгу навчальних закладах? Громадська організація "Твій Світ" разом із театром-студією “Ренесанс” розробили спеціальну програму. Команда використала принцип "рівний — рівному" та метод форум-театру. Учасники колективу театру підготували для школярів мізансцени на теми булінгу, міжособистісних стосунків, стосунків між дітьми та батьками.

соц театр3

В основу такого підліткового соціального театру покладено принцип “рівний — рівному”. Школярі в інтерактивній формі отримали інформацію про ознаки булінгу та форми його попередження.

“Молодь набула навичок дій у ситуації вибору з використанням досвіду інших людей та власного емоційного інтелекту. Поведінка молодих людей змінилася з асоціальної на більш неагресивну. У підлітків та молоді з’явилися додаткові зовнішні стимули для креативності, активності, самостійності, відповідальності за своє благополуччя та стосунки з оточуючими”, — пояснює керівник ГО «Твій Світ» Олександр Чепур.

Проект з протидії булінгу охопив понад 800 молодих людей з 9 загальноосвітніх шкіл міста Лубни. Більшість заходів  програми відбуваються на базі молодіжного центру в приміщенні Лубенської центральної районної бібліотеки.

Програма й надалі продовжує впливати на зростання поінформованості представників цільової групи щодо питань запобігання негативним явищам у молодіжному середовищі.  Актуальність проблеми дозволила продовжити проект, його учасники передавали досвід одноліткам з м. Гайсин в ході молодіжного обміну.

Зросла увага до питань ненасильницького спілкування та уникнення жорстоких дій, ведення активного здорового способу життя.  Крім того, підвищується компетентність учителів, соціальних педагогів та представників органів місцевого самоврядування. У 2018 цей проект “Соціальний театр: набуття навичок розв’язання проблем молодіжного середовища” увійшов до каталогу найкращих практик молодіжної роботи в Україні.

 Активісти планують поширити цю практику на інші міста та регіони України. 

СЕКРЕТИ УСПІХУ ПРОЕКТУ

1. Застосовувати інтерактивні практики

2. Залучати професійних фасилітаторів

3. Вміло просувайти свої результати  


 Матеріали у ЗМІ та соцмережах:

www.prostir.ua  lubnyrada.gov.ua  lubnyrada.gov.ua 

7_sots_teatr