...

«Новий початок»: публічний простір у Добропіллі

Проголосувало: 139

Нове місце комунікації — локально та реально. Ніхто не уявляв, що ініціатива зі створення спортивного майданчика у Добропіллі перетворить занедбаний пустир в публічний простір з квітами, збере людей з різних країн, збудує нову громаду.

 ІСТОРІЯ ПРОЕКТУ

 

«Новий початок» — назва ініціативи на перетворення занедбаної пустки на живий простір громади у Добропіллі, що на Донеччині. 

Не знаючи як відреагує місцева громада, команда волонтерів ГО «Міцна громада» просто почала збирати обладнання самостійно. 

«Викосили траву, і тут почалося..., — згадують ініціатори. — Хтось перший із сусідів поцікавився. Потім прийшло 8 осіб, діти збирали траву для худоби та прибирали сміття. Люди питали: «Що це ви робите?». Пояснювали: встановлюємо спортивні вуличні елементи, тут буде спортивний майданчик. Прийшла ціла громада. За спільною роботою відбулося головне — спілкування. Розказували про проект, що це не влада, не бюджет. Можемо самі діяти надалі. Так і вийшло. Тепер там є футбольне поле, гойдалки, публічний простір для перегляду фільмів. Багато зелені. Цей проект дійсно став «Новим початком» для всієї громади».

новий початок добропілля1

Так, у Добропіллі побудували не просто спортмайданчик — побудували нову громаду. Якщо встановлювати спортивний майданчик вийшло біля 20 осіб, то зараз це вже 4 команди з 16 осіб — тільки для поливу квітів. Громада активізувалася і готова щось робити далі. Цим місцем зацікавились архітектори, громадські організації з Києва, організації з інших країн. Вони допомогли зробити наступні кроки.

«Публічний простір з дерева» — там тепер щовечора відбуваються тренінги, воркшопи, перегляди фільмів, музичні фестивалі, вечірки добросусідства. Зроблено ще два арт об'єкти. Наразі це найкраще і атмосферне місце для спілкування в місті. Громада залучена до міжкультурного обміну — через спілкування з людьми з інших країн. Люди вчаться комунікувати, вивчають англійську, бо хочуть спілкуватися.  

 "Коли ми викладаємо фото з #НЕПУСТИРЯ (так це місце назвали в громаді) — люди пишуть в коментарях: «Яка краса!», — згадують ініціатори проекту, що був підтриманий програмою Британської Ради «Активні громадяни». — Здивовано запитують: «Чи це в Добропіллі?» А коли розповідаємо, як все починалося, як отримали перший грант для спортивного майданчика і що є такі зміни, то люди виказують готовність переймати досвід. Продовжуємо працювати з молодою новоствореною громадою та розбудовувати стратегію розвитку».  

На продовження розбудови цього публічного простору планується встановити додаткові спортивні елементи, тенісний стіл, а також зробити підлогу для гри в теніс, докупити інвентар для дітей. У планах — встановити велопарковку, зробити волейбольне поле.

Також активісти будуть продовжувати діалог з владою щодо вирішення проблеми зі сміттям.

СЕКРЕТИ УСПІХУ ПРОЕКТУ

 

1. Починай з того, що є, а не з того, чого не вистачає (люди, ресурси, ідеї).

2. Намагайтеся підхопити природність проекту, те що виходить як наслідок з попередніх кроків.

3. Будуйте не об'єкт — будуйте громаду в цей час.

 

19_novyi_pochatok