...

Інклюзивний простір в інтернатах

Проголосувало: 448

Змінити світ відразу та для всіх  — непросто. Активна громадськість та студенти на Харківщині змінювали простір для дітей та дорослих, які все життя мешкають в інтернатах. Так, на території Комарівського будинку-інтернату та Ржавецького психоневрологічного інтернату з’явилися нові фруктові сади. 

ІСТОРІЯ ПРОЕКТУ

 

Мешканці інтернатів обмежені у своєму пересуванні, тож більшість часу вони проводять в кімнатах та на території закладів. Сірі, стандартні, місцями похмурі пейзажі не дають змогу дійсно насолоджуватися прогулянками на свіжому повітрі. Ідея проекту «Інклюзія у співпраці», що отримав фінансування в рамках програми «Активні громадяни», — змінювати простір в інтернатних закладах.

Заміна застарілих ландшафтних форм на сучасні квіткові клумби, закладка нового фруктового саду сприяють психологічній релаксації мешканців закладів, мотивуюуть піклуватись про нові об’єкти. Місцеві волонтери не мали змоги охопити великі території, але намагалися створювати маленькі індивідуальні квіткові клумби, поступово замінювати ягідні кущі. 

інклюзія у співпраці2

Студенти налагодили діалог, контролювали взимку стан садів, а навесні приїхали обкопати дерева та закласти нові квіткові клумби. До речі, саджанці надав колекціонер з Полтавської області, дізнавшись про такий проект. Взимку в інтернатах самостійно намагалися облаштувати свої території. 

Завдяки ініціативі ГО «Об'єднання молодих науковців НТУ «ХПІ» та БФ «Волонтери: Дорослі дітям» мешканці інтернатів отримали можливість їхньої часткової інтеграції у суспільство. Студенти побачили умови життя особливих дорослих та дітей, від яких відмовилися рідні, та отримали «психологічне щеплення». Волонтери отримали досвід залучення фінансів для різних проектів. А громада Харкова дізналася більше про проблему занедбаних територій в інтернатах.

Далі планується оформити квіткову клумбу у вигляді веселки та капелюха на території Ржавецького інтернату, висадити хвойні дерева для створення унікального мікроклімату

СЕКРЕТИ УСПІХУ ПРОЕКТУ

 

1. Чіткий план дій зі зазначенням термінів реалізації, відповідальних осіб, їхніх помічників.

2. Наявність плану «Б», якщо зірвані терміни. Для цього проект повинен бути здатним до трансформації чи адаптації елементів.

3. Юридична та бухгалтерська підтримка для оптимізації фінансових витрат. 


Матеріали у ЗМІ та соцмережах

polytechnic.kpi.kharkov.ua  kharkov.comments.ua  www.facebook.com  www.facebook.com  www.facebook.com 

 

20_inclusive_internaty