...

Арт-майстерня в Олександрії: від хобі до бізнесу

Проголосувало: 260

У центральній бібліотеці міста Олександрія на Кіровоградщині, за підтримки Кременчуцького інформаційно-просвітницького центру «Європейський клуб», запрацювала Арт-майстерня для дітей та дорослих. Щочетверга проходять безкоштовні майстер-класи з різних технік декоративно-прикладного мистецтва та тренінги «Як хобі перетворити на бізнес». 

ІСТОРІЯ ПРОЕКТУ 
 

З досвіду роботи мистецької вітальні «АРТ-мікс», яка функціонувала в олександрійській бібліотеці з початку 2017 року, можна було стверджувати, що відвідувачі найбільше цікавляться зустрічами з талановитими особистостями, виставками різноманітних виробів та особливо майстер-класами. На такі заходи до бібліотеки завітало чимало обдарованих людей різного віку, які потребували допомоги, щоб розкрити та реалізувати власні творчі здібності.

DSC_0659

«Відкриття «Арт-майстерні для дітей і дорослих» за підтримки програми «Активні громадяни» у липні 2018 року олександрійці зустріли з величезним ентузіазмом. Творче та товариське спілкування захопило всіх учасників, яким подобається затишна атмосфера арт-території бібліотеки», — розповідає ініціаторка проекту Марина Дерун.

Завдяки майстрам-волонтерам протягом восьми місяців відвідувачі опановували техніки декупажу, валяння, розпису тканин, виготовлення топіарію, кінусайгу, боді-арту, петриківського та вітражного розпису.  

За словами організаторів арт-майстерні, для людей будь-якого віку заняття є своєрідним елементом соціалізації: для дітей дошкільного віку — сприяють розвитку дрібної моторики; для осіб середнього віку — можуть стати цікавим хобі або ж і стимулом розпочати власний бізнес; для осіб літнього віку — це спосіб підтримувати психічне здоров’я, адже тут є елементи арт-терапії.

Команді проекту вдалось досягти поставленої мети — забезпечити рівний доступ до освіти для всіх громадян, зокрема соціально-вразливих груп населення — адже частими гостями бібліотеки також стали підопічні громадських організацій «Віра» та «Серце матері», що працюють з людьми з інвалідністю.

«Такі майстер-класи наповнюють вихованців не лише позитивними емоціями, а й допомагають пізнавати себе, навчають взаємодії з іншими учасниками, створюють ситуацію успіху та допомагають почуватись більш впевнено у соціальному середовищі», — пояснює Марина Дерун.

Загалом за період реалізації проекту безкоштовні майстер-класи в бібліотеці відвідали 360 осіб, і ще сотні стали їх учасниками під час Фестивалю майстер-класів, присвяченому рідному місту, та Покровської ярмарки. Деякі талановиті учні навіть стали членами Олександрійського об'єднання майстрів декоративно-ужиткового мистецтва «Олександрійський сувенір». Тому бібліотечні фахівці вирішили об'єднати творчих людей міста і продемонструвати їх майстерність громаді, створивши арт-хол «Мистецька палітра міста», де щомісяця відбуваються презентації творів та персональні виставки майстрів.

DSC_0023

На заключному тренінгу, підготовленому у співпраці з громадською організацією «Олександрійський гендерний інформаційний центр», містяни, котрі мають бажання налагодити бізнес з реалізації своїх творчих виробів, отримали практичні поради з підприємництва: як розпочати власну справу, розробити бренд та просувати свої товари в соцмережах.

З огляду на те, що кількість олександрійців, зацікавлених у розвитку творчих здібностей, зростає, проект планує продовжити функціонування та створити на базі бібліотечного простору територію творчості «Радість натхнення — для всіх!» та «Школу хенд-мейду».  

СЕКРЕТИ УСПІХУ ПРОЕКТУ
 

1. Визначте чітку ціль проекту — вирішення конкретної проблеми та надання соціальної послуги, яка необхідна громаді.  

2. Згуртуйте команду активних та цілеспрямованих однодумців.

3. Активно інформуйте громаду про проект, співпрацюйте зі ЗМІ. 


Матеріали у ЗМІ та соцмережах

Сюжети телерадіокомпанії КТМ про Арт-майстерню: www.youtube.com  www.youtube.com  www.youtube.com  www.youtube.com  www.youtube.com  www.youtube.com 

21_art_maisternya