...

«Крок назустріч» культурному простору

Проголосувало: 93
У бібліотеці села Слоут на Сумщині активні громадяни, сільська рада та благодійний фонд «Молода громада», об’єднавши зусилля, створили сучасний інформаційно-культурний простір «Крок назустріч», який став зручною платформою для функціонування багатьох освітніх та творчих ініціатив. 

 

Історія проекту

 

У слоутській бібліотеці замість застарілого народознавчого куточка з’явився інформаційно-культурний простір «Крок назустріч», ініціаторками створення якого була група активних мешканок «Сучасниця» та жінки-майстрині клубу «Надія». Реалізацію проекту підтримала програма Британської Ради «Активні громадяни».

«Активним і сучасним можна бути в будь-якому віці попри всі негаразди, реалізовувати свої задуми та здібності, бути корисним для інших, — запевняє одна з ініціаторок проекту Галина Ковальчук. – Ми втілили свої задуми, об’єднали людей різних соціальних і вікових груп, знайшли спільну мову з владою та стали взірцем для молодших поколінь і жителів інших сіл громади». 

Організаторкам інформаційно-культурного простору вдалось налагодити співпрацю з владою та згуртувати громаду: за кошти Березівської сільради в приміщенні зробили сучасний ремонт, долучились також волонтери та партнери. Благодійний фонд «Молода громада» допоміг облаштувати простір та придбати для проекту розвиваючі ігри, а благодійний фонд «Бібліотечна країна» подарував книжки, завдяки цьому в Слоуті вже надають нові соціокультурні послуги: «бібліоняня», арт-практики та «Ігрові дні».   

«Розвиваючі ігри, зокрема «Казкові пригоди» та «Подорож Європою», навчають нових понять, у цікавій ігровій формі дають нові знання дітям, а це — важливо, особливо для дітлахів із сімей, що перебувають в складних життєвих обставинах», — пояснює Галина Ковальчук. 

За комп’ютерами поменшало

Навесні у просторі провели цикл «Жіночі зустрічі» та скайп-спілкування з письменницею-землячкою Світланою Талан. Також тут відбулись виставки місцевої художниці Олени Угрюмової та мисткині Олени Замули. Оновлене приміщення стало більш комфортним для освітніх заходів «Університету третього віку», а також тут провели Всеукраїнське заняття з медіаграмотності «Не вірр-перевірр» та вебінари для вчителів «Освіта в ОТГ».

«Зустрічі за чашечкою кави», що відбуваються в просторі, сприяють налагодженню неформальної комунікації мешканців та представників влади, а також тут працює група проекту ПУЛЬС «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні». 

Зустріч з представниками проекту Громада для людини

Досвід реалізації цього проекту сприяв тому, що Березівська об’єднана територіальна громада перемогла в конкурсі Програми «U-LEAD з Європою», влітку тут проведуть Фестиваль громад, створять молодіжний хаб «Простір рівних можливостей», організують клуб молодих мам — отже попереду в громаді ще багато позитивних змін. А організаторки простору «Крок назустріч» залюбки ділитимуться успішним досвідом, як перетворювати бібліотеки в інформаційні центри, що надають нові соціокультурні послуги.   

СЕКРЕТИ УСПІХУ ПРОЕКТУ 

 

1. Проект має бути цікавим і корисним — навіть необхідним.

2. Учасники проекту повинні бути активними та згуртованими: об’єднуйте людей різних соціальних і вікових груп, слугуйте взірцем молодшим поколінням і жителям інших сіл громади.

3. Співпрацюйте з партнерами, шукайте спільну мову з владою.


 Матеріали у ЗМІ та соцмережах 

nedelya.info  ukurier.gov.ua  
 
 
23_krok_naz