...

«ЧудоРучки»: сучасні технології для творчості

Проголосувало: 54

У бібліотечному просторі міста Лисичанськ було створено центр мейкерства «ЧудоРучки», де діти різного віку можуть безкоштовно навчатись моделюванню та розвивати творчі здібності, використовуючи новітні технологічні засоби – 3D-ручки.

ІСТОРІЯ ПРОЕКТУ 

 

Рух мейкерів – тих, хто створює щось власноруч – зараз є популярним у всьому світі, адже це розвиває креативність, самостійність, підприємливість та навички роботи з високотехнологічним обладнанням. Простори для такої діяльності часто облаштовують на базі навчальних закладів і бібліотек. Саме тому громадська організація «Сєвєродонецька молодіжна рада», КЗ «Лисичанська централізована бібліотечна система», бібліотекарі, волонтери та батьки підтримали ідею створення такого простору в місті Лисичанськ.

«Центр мейкерства в бібліотеці допоміг організувати змістовне та цікаве дозвілля для дітей і підлітків, вдосконалити та розширити перелік культурних послуг мікрорайону заводу ГТВ, де проживає багато молодих сімей з дітьми, — розповідає ініціаторка проекту Ірина Селєзньова. — Завдяки проекту «Активні громадяни» у дітлахів з’явилась можливість долучитися до активного дозвілля, опанувати техніку створення об’ємних фігур з використанням сучасних технологій».

чудо ручки1

За словами координаторів, особливо важливим проект є для дітей, сім’ї яких не можуть придбати сучасні ґаджети для творчості, зокрема із малозабезпечених та багатодітних родин, а також сімей внутрішньо переміщених осіб. Натомість в бібліотеці усі дітлахи мають можливість попрацювати з 3D-ручками та виготовити власноруч, наприклад, подарунки для рідних та друзів.

До створення мейкер-спейсу в бібліотеці-філії для дітей №10 залучили волонтерів, які проводили заняття – спочатку двічі на тиждень, але бажаючих виявилось так багато, що організатори вирішили збільшити кількість майстер-класів та додати індивідуальні заняття на вимогу. За час проекту в центрі мейкерства «ЧудоРучки» відбулось 33 групових заняття, які відвідали 304 дитини.

«Проект «Чудо ручки» не лише залучає дітей до інноваційної діяльності, але і стимулює колективну творчість, допомагає налагоджувати дружні стосунки. Діти, які вже оволоділи навичками роботи з 3D-ручкою, із задоволенням допомагають новачкам у створенні об’ємних моделей»,– ділиться успіхами проекту  Ірина Селєзньова.

чудо ручки2

Функціонування центру мейкерства «Чудо ручки» в Лисичанську і надалі буде актуальним, адже сприятиме розвитку творчого та наукового потенціалу, забезпечуватиме рівний доступ до сучасної освіти, чого дуже потребують діти та молодь регіону. 

СЕКРЕТИ УСПІХУ ПРОЕКТУ

 

1. Проект повинен містити інноваційні елементи.

2. Потрібно якісно організувати роботу в проекті.

3. Варто налагоджувати комунікацію з громадою.


 Матеріали у ЗМІ

bibliolis.wordpress.com 

 

25_chudo_ruchki