...

Волинська вишивка: символічні техніки

Проголосувало: 492

У Луцьку для дітей провели майстер-класи зі створення волинської вишивки. Діти навчилися відрізняти традиційну волинську вишивку від вишивки інших регіонів України. А також — дізналися про знаково-символічну сутність волинської вишивки, навчилися вишивати різними техніками.

 ІСТОРІЯ ПРОЕКТУ

 

«Волинська народна вишивка  це обличчя регіону, і головним завданням на сьогодні має стати відродження символіки», — вважають ініціатори проекту «Майстер-клас волинської вишивки», що отримав фінансування в рамках програми «Активні громадяни».

«Люди починають забувати взагалі Волинські традиції, — пояснюють ініціаторки проекту Анна Дідух та Ольга Бакун із Луцького національного технічного університету. — Тому головне завдання — втілити давні символи у сучасних дизайн-проектах, щоб показати українське обличчя на міжнародній арені. Впроваджувати прийоми і методи створення та сутність волинської народної вишивки на території України та за її межами. Навчити створювати старовинні візерунки, які мають знаково-символічну сутність та служать захисним оберегом для тих, хто буде їх мати при собі».

вишивка волинь2

Діти навчилися створювати вишивку не тільки для себе, але й використовувати її у дизайн-розробках. Так, у рамках проекту відбулася презентація виставки робіт та творчого процесу над створенням колективних сучасних дизайн-розробок для бійців АТО. 

«В цілому даний проект ознаменував цілий напрям, спрямований на відродження української культури та визначення національної самоідентифікації», — говорять  ініціаторки проекту Анна Дідух та Ольга Бакун.

вишивка волинь1

У планах — провести подібні майстер-класи з різними віковими групами.

«Хочемо, щоб завдяки таким майстер-класам вони навчилися використовувати набуті навички для продукування нових речей, грамотно їх використовувати у проектуванні в графічному дизайні. В кожному напрямі дизайну ми бачимо позитивний вплив цього майстер класу», — кажуть ініціаторки проекту.  

СЕКРЕТИ УСПІХУ ПРОЕКТУ

 

1. Вибрати тему, щоб вона була корисна для України

2. Прояви ініціативу та збери хорошу команду

3. Бачити шляхи розв’язання в сучасній ситуації (пошук партнерів) 


Матеріали у ЗМІ та соцмережах

www.facebook.com  www.instagram.com  lutsk.rayon.in.ua

 

22_master_class_volyn_embroidery